Hlavní obsah

Tlak na MOV sílí, starostka Paříže otočila. Ani ona už Rusy na olympiádě nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tlak na Mezinárodní olympijský výbor (MOV) se stupňuje. Proti startu sportovců z Ruska a Běloruska na olympijských hrách v Paříži v příštím roce už je také starostka francouzské metropole Anne Hidalgová. Ta přitom ještě koncem ledna proti snaze MOV dostat na olympiádu sportovce ze zemí agresorů nevystupovala.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olympijské hry v roce 2024 bude hostit Paříž. Ilustrační foto

Článek

MOV by reprezentanty Ruska a Běloruska rád na olympiádě viděl jako neutrální sportovce. Starostka francouzské metropole Hidalgová takový průběh her původně připouštěla, se vzrůstajícím mezinárodním tlakem svůj původní postoj ale přehodnotila. „Dokud trvá tato válka, tato ruská agrese na Ukrajinu, není možné se tvářit, jako by se nic nestalo a nechat ruskou delegaci přijet do Paříže, zatímco na Ukrajinu budou dál pršet bomby," řekla Hidalgová.

Starostka francouzské metropole by si v Paříži dokázala představit pouze ruské a běloruské disidenty, tedy sportovce, kteří proti válce na Ukrajině veřejně vystupují a ve svých zemích kvůli tomu čelí persekucím ze strany státu. Ti by podle ní na hrách mohli startovat v týmu uprchlíků. „Stále nám zbývá chvíli čas, než padne rozhodnutí," dodala Hidalgová.

Také v Česku po týdnu váhání sílí hlasy protestující proti snaze umožnit sportovcům z Ruska a Běloruska usilovat o účast na olympijských hrách 2024 v Paříži. Česká unie sportu i Národní sportovní agentura apelují na ČOV, aby se jednoznačně vymezil proti doporučení MOV o prozkoumání podmínek startu jednotlivců z těchto zemí v neutrálních barvách.

Český olympijský výbor dosud odmítl jakýkoli bojkot OH v Paříži, a nakonec se i vyslovil pro zachování současných sankcí, kdy v drtivé většině sportů mají Rusové a Bělorusové kvůli agresi na Ukrajině zákaz startu v mezinárodních soutěží. MOV přesto nyní hledá cestu, aby se vybraní sportovci z těchto zemí mohli dostat na OH z asijských kvalifikací, kde by startovali bez národních symbolů a za podmínky, že se vymezí proti válce.

Pátečního on-line summitu evropských ministrů sportu se za Česko zúčastní šéf NSA Ondřej Šebek. „Současné Rusko nemá na olympiádě místo. Nerozumím tomu, co se změnilo, že ho chce MOV najednou vzít zpět," vyjádřil jasný postoj. „Je na místě ukázat rozhodnost v tom, že takto nebývale agresivní chování vůči jinému státu do civilizované společnosti nepatří," uvedla ve svém prohlášení Rada ČUS.

„Není možné, abychom po vlastní úmorné zkušenosti s ruskou okupací jakýmkoli náznakem připustili zapojení sportovců této země do sféry olympismu, která vyzdvihuje respekt i úctu k soupeři," sdělil šéf ČUS Miroslav Jansta. „Představitelé ruského režimu nesdílejí olympijské myšlenky, když barbarsky zabíjejí ukrajinské obyvatele. Navíc dobře víme, jak by lživá propaganda okamžitě využila startu v olympijské Paříži," zaznělo stanovisko Rada ČUS.

Reklama

Související témata: