Hlavní obsah

Ruská krasobruslařka přišla o olympijské zlato! Vyfasovala čtyřletý trest za doping

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská krasobruslařka Kamila Valijevová byla mezinárodní arbitráží CAS v Lausanne shledána vinnou z porušení antidopingových pravidel, za což vyfasovala čtyřletý distanc. Byla tak diskvalifikována ze všech soutěží počínaje 25. prosincem 2021 včetně zimních olympijských her 2022 v Pekingu. Rusko by tak mělo přijít o olympijské zlato ze soutěže družstev a na první příčku se posune tým Spojených států amerických. Valijevová zároveň pravděpodobně ztratí titul mistryně Evropy z předloňského ledna.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Krasobruslařka Kamila Valijevová dostala za doping čtyřletý trest.

Článek

Valijevová měla v prosinci 2021 na ruském šampionátu pozitivní test na trimetazidin, nález však vyšel najevo až během olympiády v Pekingu po soutěži družstev, v níž tehdy patnáctiletá krasobruslařka pomohla Rusům k vítězství. Kvůli tomu se neuskutečnil medailový ceremoniál. Za nově zlatými Američany by mělo být druhé Japonsko a třetí Kanada. Přerozdělení medailí musí schválit Mezinárodní olympijský výbor (MOV). Nejbližší zasedání jeho výkonného výboru je naplánované na březen.

„Dnes nastal den, na který jsme dychtivě dva roky čekali. Je to významné vítězství nejen pro americké sportovce, ale pro všechny sportovce na celém světě, kteří vyznávají fair play a bojují za čistý sport,“ uvedla šéfka Olympijského a paralympijského výboru USA Sarah Hirshlandová.

Verdikt naopak kritizovala ruská strana. „Samozřejmě s tím nesouhlasíme. Z mého pohledu je to politické rozhodnutí,“ citovaly ruské agentury Dmitrije Peskova, mluvčího prezidenta Vladimira Putina. „Ruskému sportu byla vyhlášena válka a jak vidíme, všechny prostředky jsou dobré. Už dlouho není možné počítat s objektivitou a nestranností této mezinárodní organizace,“ uvedl na adresu arbitráže CAS Ruský olympijský výbor.

Valijevová mohla na hrách před dvěma lety v Pekingu podmínečně startovat i v individuální soutěži, kde pod tlakem okolností nepotvrdila roli favoritky a skončila čtvrtá. Po její diskvalifikaci by se Eliška Březinová měla posunout na 19. místo.

Po zveřejnění dopingového nálezu se hájila tvrzením, že se jí zakázaná látka do těla dostala náhodou z dědečkových léků. Ruský tribunál začátkem loňského roku rozhodl, že závodnice nenese za kauzu žádnou vinu.

Proti tomu se k CAS odvolaly světová i ruská antidopingová agentura. WADA požadovala pro Valijevovou čtyřletý zákaz startů. RUSADA navrhovala udělit mladé reprezentantce jen napomenutí a žádala o ponechání zlaté medaile z olympijské soutěže družstev. Mezinárodní bruslařská unie ISU žádala její diskvalifikaci ze všech soutěží od data pozitivního nálezu.

Arbitráž kauzu projednávala v listopadu a nakonec se přiklonila na stranu WADA a ISU. „Po pečlivém zvážení všech předložených důkazů dospěl panel CAS k závěru, že slečna Valijevová nebyla schopna prokázat, že nespáchala (dopingový přečin) vědomě,“ uvedl CAS v oficiálním prohlášení. Nebral ohled na to, že Valijevová byla v době pozitivního dopingového nálezu nezletilá. Arbitráž uvedla, že nebyl žádný důvod, aby se její případ posuzoval shovívavěji než u dospělých sportovců.

Trest Valijevové vyprší v prosinci 2025, tedy zhruba sedm týdnů před příštími zimními olympijskými hrami v Miláně a Cortině d'Ampezzo. To jí bude devatenáct let. Před vynesením trestu stejně jako ostatní ruští reprezentanti mohla od března 2022 závodit jen na domácí scéně. ISU nadále trvá na vyloučení ruských sportovců ze svých soutěží kvůli agresi Ruska na Ukrajině.

Právníci Valijevové uvedli, že se po analýze verdiktu CAS rozhodnou, jestli se odvolají ke švýcarskému nejvyššímu soudu. Odvolání by muselo být postavené na procedurálních záležitostech, nikoliv na věcné podstatě případu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články