Hlavní obsah

Šest titulů se Spartou, dva se Slavií. Neznám nikoho takového jako já, marně přemítá Petr Vrabec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mistrovské tituly sbíral pilně. A nejen na pražské Letné, kde jako hráč prožil osm dlouhých let a získal se Spartou celkem šest ligových primátů. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století samozřejmě federálních. Fotbalový příběh dalšího hosta pořadu Kopačky na hřebíku je však výjimečný tím, že dva další tituly získal u největšího rivala Sparty v pražském Edenu. To už ovšem nikoli jako hráč, ale jako asistent trenéra Karla Jarolíma.

Kopačky na hřebíku s Petrem VrabcemVideo: Sport.cz

 
Článek

„Nepoštěstilo se mi, abych trénoval ve Spartě, takže když jsem dostal nabídku od Karla Jarolíma, samozřejmě jsem neodmítl. Nejdřív jsem s ním šel do Synotu, pak ho oslovila Slavia a on si vydupal, abych tam šel s ním. Byly to skvělé roky,“ vzpomíná Petr Vrabec na angažmá v Edenu završené ziskem ligových primátů, na které Slavia čekala dvanáct let.

Petr Vrabec
Narozen: 5. června 1962
Fotbalová kariéra: Mladá Boleslav, 1983 Sparta Praha, 1983 – 1985 VTJ Tábor, 1985 – 1993 Sparta Praha, 1993 – 1994 Stuttgarter Kickers, 1994 – 1995 Viktoria Žižkov, 1995 – 1996 Vag. Česká Lípa, 1996 – 2001 Chmel Blšany.
Ligové starty a góly: 223/26
Reprezentační starty a góly: 3/1
Největší úspěchy: šest mistrovských titulů se Spartou v sezonách 1986/87, 1987/88,1988/89, 1989/90, 1990/91
tři vítězství se Spartou v Československém poháru
účast v semifinále nultého ročníku Ligy mistrů se Spartou
dva mistrovské tituly se Slavií jako asistent trenéra Jarolíma v sezonách 2007/08 a 2008/09

„Spousta kamarádů a známých mi nemohla odpustit, že jsem vyměnil Spartu za Slavii, ale já fotbal od mládí miluji a chtěl jsem ho dělat i poté, co jsem skončil s aktivní kariérou. A dělat ho s Karlem Jarolímem, to byla velká škola,“ přiznal Petr Vrabec ve studiu Sport.cz, kde se zastavil cestou na trénink v současném angažmá.

To pro změnu v Brozanech, kde dělá asistenta svému někdejšímu spoluhráči ve Spartě Jiřímu Němcovi.

Foto: archiv, Sparta.cz

Mistrovský celek Sparty za éry trenéra Dušana Uhrina staršího. Petr Vrabec v prostřední řadě první zleva.

„Dělám mu i tiskového mluvčího, protože Jirka před kamerou ani do mikrofonu či novin mluvit nechce. Nejdřív se trošku hádáme, ale nakonec jdu a mluvím já. Ale funguje nám to spolu dobře,“ rozesmál se u mikrofonu Sport.cz Vrabec.

Ty dva spojuje nejen společné angažmá ve Spartě, ale i jedna zapomenutá reprezentační epizoda. Když totiž v kvalifikaci o postup na mistrovství světa v USA hostil společný národní tým Čechů a Slováků v červnu roku 1993 v Košicích Rumunsko, byli ti dva vyloučení v rozpětí pěti minut. Závěrečnou čtvrthodinu tak společně trávili v šatně…

„Všechno ale dobře dopadlo, protože Peter Dubovský měl střelecký den a nasázel Rumunům hattrick. Nakonec jsme vyhráli 5:2. V posledním zápase, který jsem za reprezentaci sehrál,“ vzpomíná bývalý hráč Sparty a poté Jarolímův asistent ve Slavii na vítězství, které nakonec na postup na světový šampionát stejně nestačilo. A samozřejmě i na svou reprezentační derniéru.

Foto: archiv, Sparta.cz

Sparťanské trio Horst Siegl, Petr Vrabec a Petr Kouba slaví mistrovský titul.

„Byly tři roky po revoluci, takže každý fotbalista si chtěl zkusit zahraniční angažmá. Já dostal nabídku ze Stuttgarter Kickers, klubu, který hrál druhou bundesligu. Smůla byla v tom, že se před mým příchodem obměnil prakticky celý kádr a zůstali jen dva tři hráči. Zkušenosti chyběly, skončili jsem šestnáctí a sestoupili. Druhá bundesliga se zrovna v té sezoně navíc redukovala ze dvaceti účastníků na osmnáct.“

Během angažmá ve Stuttgartu se potkal Petr Vrabec se dvěma fotbalisty, z nichž se později stali slavní a úspěšní trenéři.

Vybavuje si ještě vůbec Thomase Tuchela, který figuroval na soupisce Kickers? A jak vzpomíná na Jürgena Kloppa, jenž hrál za Mohuč, kterou Kickers i díky gólu Petra Vrabce 4:1 porazili?

I to se dozvíte v další epizodě pořadu Kopačky na hřebíku. Sběratel mistrovských titulů Vrabec v ní vzpomíná, jak se ve Spartě vůbec objevil, jak poprvé přijel z Mladé Boleslavi autobusem na Florenc a šlapal na Letnou dvě hodiny pěšky celý nervózní, co ho v kabině čeká.

Řeč ale samozřejmě přišla i na sparťanská tažení pohárovou Evropou počátkem devadesátých let, na nultý ročník Ligy mistrů a výhry nad Marseille či Barcelonou.

„Dvakrát jsem získal Křišťálovou kopačku za gól roku, což byla v mé éře televizní divácká anketa hledající tu nejkrásnější branku. Jenže pro mě je a zůstane tím nej gólem stejně ten, který jsem vstřelil na Camp Nou z trestného kopu Barceloně,“ potvrzuje Petr Vrabec a přidává i vzpomínky na angažmá na Žižkově či třeba v Blšanech.

Foto: Sport.cz

V další epizodě pořadu Kopačky na hřebíku usedl k mikrofonu ve studiu Sport.cz Petr Vrabec.

Přitom po celou dobu ve studiu Sport.cz přemítal, zda snad zná hráče, který by byl podobným sběratelem mistrovských titulů jako on. Výjimečným tím, že jich šest získal se Spartou a dva se Slavií.

„Ať přemýšlím, jak přemýšlím, nikoho takového neznám,“ mohl se nakonec pochlubit v podcastu, do kterého se určitě s chutí zaposlouchají nejen příznivci Sparty a Slavie.

Dávná i docela nedávná historie ve vyprávění fotbalových osobností.

Pusťte si Kopačky na hřebíku třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Epizody:

# 82 Ivo Ulich

Reklama

Související témata:
Petr Vrabec (fotbalista)