Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Obránci jak sněhuláci z Letenské pláně, říká Levý o soupeři Sparty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová liga má stále stejného lídra, na čele tabulky se drží pražská Sparta. Ta v neděli srazila Jablonec zejména díky drtivému začátku zápasu, trenér Brian Priske možná překvapivě s ohledem na nadcházející zápas na Arisu Limassol postavil nejsilnější možnou sestavu. „Správné rozhodnutí. Pohár se hraje až ve čtvrtek, nebylo potřeba nikoho šetřit na lavičce nebo dokonce na tribuně,“ říká v pořadu Přímák na Sport.cz trenér Stanislav Levý.

Přímák se Stanislavem LevýmVideo: Sport.cz

 
Článek

Nutno dodat, že Jablonec domácím situaci dost usnadnil. Sparta vedla 3:0 už ve 24. minutě, v tu chvíli bylo rozhodnuto. „Nechci nikoho urazit a dělat kruté srovnání, ale na začátku zápasu mi připadalo, že v obraně Jablonce byli sněhuláci z Letenské pláně. Jejich chování v defenzivní činnosti nemělo ligové parametry,“ říká rázně Levý.

Za Spartu se postupně trefili Jan Kuchta, Lukáš Haraslín a Angelo Preciado. Ekvádorský krajní obránce se trefil poprvé od svého letního příchodu z belgického Genku, Letenští za něj měli zaplatit v přepočtu kolem 70 milionů korun.

„Sparta má ještě Tomáše Wiesnera a Jana Mejdra, ale pravděpodobně nebyla s jejich výkony a kvalitou spokojena. Preciado je jednoznačně hráč s velkým potenciálem. Musel si na českou ligu zvykat, v posledních duelech ale ukazuje, že dokáže naplnit očekávání,“ konstatuje Levý.

Co má konkrétně na mysli? „Rychlostně dobře vybavený, dokáže hrát jeden na jednoho, má kvalitní vedení míče. Teď ještě přidal čísla, bude rozhodně posilou,“ myslí se zkušený trenér, jenž v minulosti vedl Hannover, Slovácko či Zlín, má za sebou také angažmá v Albánii a Polsku.

Pětadvacetiletý Preciado dorazil na Letnou s pověstí jak výborného dribléra, tak naopak muže, jenž má mezery při hře dozadu. Podle Levého ale nebyl ekvádorský rychlík z tohoto pohledu tolik prověřený.

„To ještě uvidíme. Na začátku dělal chyby v obraně, možná vše pramenilo z velkého namotivování. Věřím ale, že i do obrany může pro Spartu být hráčem, jakého hledala,“ hodnotí Levý.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalový trenér a internacionál Stanislav Levý.

Zdá se však, že si Preciado vybojoval ve formaci 3-4-3 na pravém wingbeku místo jedničky, odsunul tak Wiesnera i hlavně Mejdra, jenž má najednou téměř nulové herní vytížení. Stejně tak tomu bylo i v sobotu proti Jablonci, Preciado odehrál plných 90 minut.

Priske obecně postavil v tu chvíli zřejmě nejsilnější možnou jedenáctku. Sparta přitom ve čtvrtek hraje klíčový duel Evropské ligy. Cestuje na Kypr, proti Arisu Limassol si může zajistit pokračování v soutěži i na jaře či alespoň v Konferenční lize, zároveň také hrozí scénář s úplným vypadnutím z pohárové Evropy.

„S Jabloncem hrála v sobotu a Aris je ve čtvrtek, takže dostatečný prostor na regeneraci. Z nejsilnější možné sestavy chyběl jen Asger Sörensen,“ zmiňuje Levý dánského stopera, jenž by ale mohl být ve čtvrtek připraven. Zároveň Spartě věří.

„Měl jsem možnost před pár týdny vidět Aris živě přímo na Kypru, určitě to je dobré mužstvo, ale z mého pohledu je Sparta daleko kvalitnější. Bylo by zklamáním, kdyby nebodovala, dokonce jsem přesvědčený, že v současné formě tam je schopná vyhrát,“ zmiňuje Levý variantu, která by Spartě přisoudila pokračování v Evropské lize i na jaře.

Fotbalové události z českých trávníků očima expertů a redaktorů Sport.cz.

Pusťte si Přímák třeba na Podcasty.cz, Spotify nebo na Apple Podcasts.

Poslechněte si i naše další podcasty a pořady:

Reklama