Hlavní obsah

Australané oprašují zašlou slávu. Půjdeme po nich a budeme kousat, mají plán Lehečka s Macháčem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V celé daviscupové historii mají jen USA víc triumfů. Ten poslední z 28 australských v sobě ale skrývá patinu už trochu zašlé slávy. Před dvaceti lety se na něm podílel i současný kapitán tenisových „Aussies“ Lleyton Hewitt.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Čeští tenisté před závěrečnými boji Davisova poháru

Článek

Málaga (od našeho zpravodaje) – Středečnímu soupeři Česka (start v 16:00) na finálovém turnaji v Málaze loni utekl titul ve finále s Kanadou. Postup mezi letošní nejlepší osmičku si pak Australané zajistili při kvalifikaci v Manchesteru. I když v ní nebyli zdaleka tak suverénní jako Češi ve Valencii.

„V první řadě tu naši kluci hrají jeden za druhého, pak za zbytek týmu a samozřejmě také za svou zemi. Chce to určité hráče, aby byli schopni jít na kurt a předvést výkon pod tlakem očekávání. A tito kluci to dokážou,“ rozohnil se na tiskovce Hewitt, poslední australská světová jednička (2001–03) a pokračovatel slavné tenisové tradice, kterou mezi muži reprezentovali Roy Emerson, John Newcombe, Tony Roche, Ken Rosewall, Fred Stolle, Rod Laver, ale i Pat Cash, Mark Philippoussis či Patrick Rafter.

Současný australský tým nemá takové superhvězdy, ale silný je pořád dost. Do Málagy s ním přijela početná suita podpůrného personálu i několik hráčů, co se nevešli do konečné nominace, kterou tvoří Alex de Minaur (12. na světě), Alexei Popyrin (40.), Max Purcell (45.), Jordan Thompson (56.) plus čtvrtý deblista světa Matthew Ebden.

„Mají tady opravdu snad třicet lidí,“ divil se český kapitán Jaroslav Navrátil. „Dnes trénovali de Minaur s Popyrinem. A byli tam i Kokkinakis, Kubler, Ebden, Purcell, kteří jim tleskali. Drží ohromně při sobě, ale my samozřejmě taky!“

Z nemnoha vzájemných duelů aktérů středečního utkání vycházejí lépe Češi. Týmová jednička Jiří Lehečka letos ve Winston-Salemu porazil Purcella, Macháč loni v Indian Wells přehrál Popyrina. Jenže středeční australská dvojice pro singly bude jiná: jako jednička de Minaur a podle Navrátila v roli dvojky nejspíš Thompson.

„Doufám, že vzhledem k tomu, že tu nehrají Španělé, tak pro fanoušky v Málaze budeme tak trochu domácím týmem,“ nabádal diváky de Minaur, jenž má španělskou matku a uruguayského otce.

„Jirka proti němu bude muset hrát agresivně, aby se dostal ke konečným úderům. Když si s ním bude vyměňovat výměny zezadu, tak de Minaur je vynikající pohybově. Je tam strašná jistota, dělá minimálně chyb. Stabilitu má minimálně poslední tři roky. Je kolem té desítky, patnáctky, světový hráč,“ mínil Navrátil, podle kterého ale cesta k postupu i tak vede přes oba singly. „Když se podaří urvat první bod, tak šance bude,“ souhlasil Macháč.

Proti sehranému páru Ebden, Purcell by to ovšem Češi měli nesmírně těžké. „Viděl jsem je trénovat, a to byly fofry. Ze všech osmi týmů tady mají nejlepšího debla,“ orosil se český kapitán.

Ale oddávat se defétistickým náladám? To Navrátilova sestava nemá v úmyslu. „Naši kluci respektují sílu australského tenisu, ale půjdou po nich a budou kousat,“ ví kapitán.

Reklama

  Medveděv - Lehečka dnes 20 : 00
20240502T20 : 00:00+0200
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv vs. Lehečka
Medveděv
Lehečka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.