Hlavní obsah

Zkušenosti nabral, je čas to rozbalit. Lehečka chce v Melbourne dokázat svůj pokrok

Před rokem se Jiří Lehečka přes kvalifikaci probil v Austrálii premiérově až do hlavní soutěže grandslamu. Letos už 21letý tenista přiletěl do Melbourne jako hráč, který nemá v plánu sbírat zkušenosti, ale předvést konkurenci, že s ním musí počítat. Finalista loňského Turnaje mistrů do 21 let si v 1. kole Australian Open zahraje s 21. nasazeným Chorvatem Bornou Čoričem.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Český tenista Jiří Lehečka v akci během United Cupu.

Článek

Los vám zatím na grandslamech moc nepřeje.

Řekl bych, že teď jsem ho přijal tak nějak normálně, průměrně. Mohl být o dost jednodušší, na druhou stranu i výrazně těžší. Nemám ale nikoho z první šestnáctky, na grandslamu už si moc nevyberete.

Jak vzpomínáte na loňský ročník, kdy jste se prosekal kvalifikací a v úvodním kole sehrál vyrovnaný zápas s Bulharem Dimitrovem?

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Český tenista Jiří Lehečka v akci během United Cupu.

Byl to pro mě turnaj plný zkušeností. Zjistil jsem, co a jak zlepšit, na co víc dbát a co vylepšit do dalších účastí. Teď si myslím, že už ty zkušenosti mám a je čas to rozbalit a ukázat se.

Po účasti ve finále milánského turnaje Next Generation vypadáte sebevědomější. Souhlasíte?

Stoprocentně. Týden na ‚Next Gen' mě dostal do herního vyladění. Tenisově se cítím opravdu dobře, hlavně na tvrdém povrchu, kde jsem teď odehrál dobré zápasy.

Ze kterého jste měl nejlepší pocit?

Ohromnou radost jsem měl z výhry nad Němcem Zverevem při United Cupu v Sydney, protože to navíc bylo i pro tým. A pak jsem byl hodně spokojený se zápasem s Britem Norriem (12. na světě) v Aucklandu. Neměl jsem se za co stydět, on si ale pro výhru šel lépe a zahrál ve třetím setu úžasný game.

Co vám dala účast na premiérovém United Cupu?

Byla to skvělá akce, kterou jsem si neskutečně užil. Byl jsem rád, že jsem se na ni dostal a budu mít na co vzpomínat. První ročník byl navíc hodně dobře sledovaný. Sice jsme prohráli s USA, ale porazili jsme Německo. V našem týmu byla výborná atmosféra, nikdo to nekazil, všichni si fandili. Byl bych moc rád, pokud bychom mohli hrát za rok znovu a klidně ve stejné sestavě.

Foto: Mark Baker, ČTK/AP

Marie Bouzková a Jiří Lehečka běhm utkání s německou dvojicí Alexander Zverev a Laura Siegemundová.

Budete teď ladit přípravu na první kolo s některým z předních hráčů ATP?

My teprve ve čtvrtek přiletěli z Aucklandu, ti úplně nejlepší už ale byli od začátku týdne v Melbourne a všichni byli s někým domluveni. S koučem Michalem Navrátilem máme ale dobrý plán, abychom to zvládli. Budu trénovat i s Američanem Tommym Paulem, s Karenem Chačanovem. Myslím, že připravený budu dobře.

I na extrémní australské počasí?

Proto jsem rád, že si teď pár dnů budu zvykat na to horko a líp se na něj nachystám. V Sydney se hrálo na krytém kurtu, kde jsme si sluneční svit moc neužili, v Aucklandu pak sedm dnů z deseti pršelo, takže podmínky dost jiné, než měli třeba kluci, co hráli v Adelaide.

Zvykl jste si už na spojení česká mužská jednička?

Poslouchá se to hezky, ale jak říkal můj bývalý kouč Jaroslav Navrátil: Česká jednička můžeš být i jako 150. na světě. Takže tak. Důležitější je určitě moje číslo v žebříčku ATP (78).

Reklama