Hlavní obsah

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové bude v Glasgow

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové, do něhož zasáhnou i české tenistky, se uskuteční ve skotském Glasgow. Soutěž se odehraje na tvrdém povrchu od 8. do 13. listopadu. Dnes o tom informovala Mezinárodní tenisová federace (ITF) na svém webu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Barbora Krejčíková na podání

Článek

Svěřenkyně kapitána Petra Pály si účast na turnaji vybojovaly díky dubnovému kvalifikačnímu vítězství v Praze nad Velkou Británií 3:2. Britky coby hostitelky přesto do závěrečného turnaje rovněž zasáhnou.

Dalšími účastníky budou Austrálie, Belgie, Kanada, Itálie, Kazachstán, Polsko, Španělsko, Slovensko, Švýcarsko a USA. Loňské šampionky z Ruska ITF vyloučila kvůli vojenskému vpádu jejich země na Ukrajinu.

"LTA (Britská tenisová asociace) přednesla velmi působivou nabídku. Těšíme se, že se vyvrcholení světového poháru v tenise bude konat v elektrizující atmosféře a před vášnivými fanoušky z celého světa," řekl prezident ITF David Haggerty.

Finálovou soutěž bude hostit Emirates Arena v Glasgow. Loni se o vítězkách rozhodovalo v pražské O2 Areně.

V systému soutěže se 12 týmů rozdělí do čtyř skupin. Do semifinále se probojují jejich vítězové. Soutěž, dříve známou jako Fed Cup, přejmenovala federace před dvěma lety na počest dvanáctinásobné grandslamové vítězky Billie Jean Kingové.

Finále ženské týmové soutěže se uskuteční v Británii po 31 letech. Británie hostila i historicky první finále v roce 1963. "Dává nám to skvělou šanci otevřít tenis lidem a vytvořit jim vzpomínky, které budou inspirovat i další generaci hráčů," řekl šéf LTA Scott Lloyd.

Glasgow je také jedním ze čtyř měst, která budou v září hostit základní část finálového turnaje mužského Davis Cupu.

Reklama

Související témata: