Hlavní obsah

Daviscupový ideál? Něco mezi starým a novým formátem. Vždyť vůbec nehrajeme doma, mrzí Djokoviče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takovou tlačenici zatím sál pro tiskové konference na daviscupovém finále v Málaze ještě nezažil. Den před zápasem s Brity dorazil srbský tým v čele s grandslamovým rekordmanem Novakem Djokovičem. A tak se stálo i sedělo všude možně, kde to jen trochu šlo.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Srb Novak Djokovič na Turnaji mistrů.

Článek

Málaga (od našeho zpravodaje) - Šestatřicetiletá světová jednička natěšené novináře nechala trochu vycukat, když přišla o minutku později než zbytek týmu. Ale pak Djokovič znovu zopakoval, jak vřelý vztah má k soutěži, kterou hrál poprvé v roce 2004 v duelu s Lotyšskem.

I když nejlepší hráč světa získal Davis Cup už v roce 2010 (v bělehradském semifinále Srbové porazili Česko 3:2), stále se cítí jako součást týmu. „Jsme nadšení, že je tu s námi Novak, je to náš lídr,“ potvrdil srbský kapitán Viktor Troicki.

„Davis Cup je úžasná soutěž s ohromnou tradicí. Vím, že kolem nového formátu bylo hodně kritických hlasů. Osobně bych uvítal něco mezi starým a novým systémem. Vždyť jsme už strašně dlouho nehráli doma,“ litoval Djokovič.

Srbové jsou na tom dokonce ještě o něco hůř než Češi, kteří poslední daviscupový duel před domácím publikem sehráli v únoru 2019 v Ostravě. Srbsko hrálo naposled na vlastním hřišti v září 2018. „Nemám v hlavě perfektní formát, ale spíš mi vadilo, že ITF s hráči a zeměmi ohledně změn moc nediskutovala,“ postěžoval si Djokovič.

Za svůj oddaný vztah k srbské reprezentaci ovšem i v Málaze sklízí všeobecný obdiv. Jen pár dnů po vítězném finále Turnaje mistrů v Turíně se vydal do Španělska a na letišti ho srdečně vítal ředitel turnaje Feliciano López. Pří neúčasti Španělů je Djokovič největším lákadlem pro diváky, aby si na Davis Cup koupili vstupenky.

Myslíte, že byl lepší starý formát Davis Cup nebo byly změny ve formátu k lepšímu?
Lepší byl starý formát
98,6 %
Nový formát je lepší
1,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 208 čtenářů.

„Hodně tím zvedá prestiž celé akce. Chápu, když přiletí Ital Jannik Sinner, který je stejně starý jako Jirka Lehečka. Ale Novak toho má za sebou tolik a stejně zase přijede hrát za Srbsko,“ smekl i český kapitán Jaroslav Navrátil.

„Neměl jsem čas ani slavit, jen jsem strávil nějakou dobu se svými dětmi, to bylo moc fajn. Poslední čtyři měsíce jsem hrál dost dobře, takže věřím, že mi zbyla energie ještě na jeden útok na titul. Získat Davis Cup je jeden z mých cílů,“ řekl Djokovič skoro dvacet let poté, co v této soutěži nastoupil poprvé.

Reklama

Související témata:
  3 : 6, 1 : 6 Kruegerová - Bejlek 3 : 6, 1 : 6 konec
20240428T11 : 00:00+0200
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová vs. Bejlek
Kruegerová
Bejlek
  Vondroušová - Andrejevová dnes 15 : 00
20240428T15 : 00:00+0200
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová vs. Andrejevová
Vondroušová
Andrejevová