Hlavní obsah

Ruský supertalent? Schvaluje zvěrstva na Ukrajině. A vám je to jedno, zuří Ukrajinka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prožívá nejtěžší chvíle svého života. Stejně jako miliony dalších Ukrajinců. Tenistka Dajana Jastremská, podobně jako její krajané na kurtech, bojuje proti ruské agresi tím jediným, co ji zbývá. Podporu své těžce zkoušené zemi vyjadřuje na sociálních sítích či na tiskových konferencích. O to více rodačku z Oděsy naštvaly příspěvky na Instagramu od jedné z nejtalentovanějších tenistek světa, Rusky Mirry Andrejevové.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská tenistka Dajana Jastremská

Článek

Tenisových i jiných akcí se ruští a běloruští reprezentanti mohou z drtivé většiny účastnit jen coby neutrální sportovci. Organizátoři probíhajícího turnaje na pražské Spartě Livesport Prague Open ale neumožnili start hráček, jejíž země jsou do agrese přímo či nepřímo zapojené.

Ve Stromovce se původně měly představit Rusky Diana Šnajderová, Polina Kuděrmětovová, Erika Andrejevová, Jevgenija Rodinová a Běloruska Aliaksandra Sasnovičová.

Na drtivé většině turnajů však mají tenisté a tenistky pod podmínkou neutrality účast povolenou. Stejně tomu bylo na nedávno skončeném turnaji ve švýcarském Lausanne. V něm se hned v prvním kole potkaly ukrajinská tenistka Dajana Jastremská a jeden z největších talentů současného tenisu šestnáctiletá Mirra Andrejevová, která mimo jiné ukončila pouť letošním Wimbledonem Barboře Krejčíkové.

Ukrajinka nakonec své soupeřce podlehla hladce ve dvou setech, mnohem více než jen dva uhrané gamy však třiadvacetiletou tenistku rozhodily příspěvky ruského zázraku na sociálních sítích. Na Instagramu totiž rodačka z Krasnojarsku opakovaně vyjadřuje podporu Vladimíru Putinovi a jeho brutálnímu válečnému snažení. Jastremská kvůli tomu požádala vedení WTA o potrestání ruské tenistky, s úspěchem se však nesetkala.

"Ta situace nejde pochopit. Tenisovým představitelům je úplně jedno, co Rusko páchá na Ukrajině. Před časem jsem žádala, aby byla Andrejevová potrestána za to, že oceňuje a "lajkuje" příspěvky, které zobrazují a popisují zvěrstva Rusů na Ukrajincích. Ale pověřeným orgánům je to jedno, nic s tím nedělají. Jsem naštvaná, ale nikdy nepřestanu za svou zemi bojovat, za svou rodinu, za své přátelé," uvedla Jastremská na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Ruská tenistka Mirra Andrejevová

Mirra Andrejevová je 62. hráčkou světa a je nejmladší tak vysoko postavenou tenistkou. Jen o pár dní starší je Češka Brenda Fruhvirtová.

Jastremská již několikrát v minulosti upozorňovala na válečné zločiny, kterých se Rusko v zemi svého souseda dopouští. "Podívejte se na to. Nebo to radši chcete vidět na vlastní oči a navštívit Ukrajinu? Možná pak změníte svůj postoj k Rusku. Někdo spokojeně spí, někdo se jen snaží přežít. Tak to je," psala tenistka těžce zkoušené země.

Dajana Jastremská se zúčastnila i probíhajícího Livesport Prague Open, její cesta skončila však už v kvalifikaci, když nestačila na krajanku Baindlovou.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.