Hlavní obsah

Vítěz US Open na dně: Nemám nic. Tenis? Vždyť nemůžu ani vyjít schody

Pozornost světového tenisu byla poslední dny upřena na loučící se legendu Rogera Federera. Trochu ve stínu pocty švýcarskému géniovi zazněla tísnivá slova Federerova souputníka Juana Martína del Potra, jenž se rovněž musel nadobro rozloučit s tenisem. Jeho příběh je však mnohem krušnější, než ten Federerův.

Foto: Profimedia.cz

Bolest se stala nedílnou součástí života Juana Martína del Potra.

Článek

Del Potro dokázal v době kralování Federera, Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče takřka nemožné - vyhrát grandslamový titul. V roce 2009 se radoval z triumfu na US Open.

Až neuvěřitelná série zranění a návratů mu však znemožnila naplno využít svůj potenciál. Ještě letos přitom uvažoval o návratu k tenisu. Teď však připouští, že vzhledem k horšícímu se zdravotnímu stavu nemůže být v jeho případě o jakémkoliv sportu ani řeč. Problém mu totiž dělá už i běžný život.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Juan Martin del Potro (@delpotrojuan)

Ještě v roce 2018 se přitom dokázal vyšplhat na čtvrté místo ve světovém žebříčku ATP. Letos v únoru však v Bueos Aires odehrál proti Federicu Delbonisovi zřejmě definitivně poslední profesionální zápas. Rozhodl se tak po v pořadí už čtvrté operaci kolena, k níž vedla druhá zlomenina čéšky během osmi měsíců.

Nyní detailněji sdělil, jak rozsáhle je jeho zdraví poškozené. Podle svých slov už si nemůže jít ani zaběhat, ale ani chodit do schodů.

„Nedávno jsem odjel do Švýcarska, abych navštívil dalšího doktora. Začal jsem jinou léčbu, kterou doporučovalo mnoho tenistů a zatím jsem se nedočkal žádného pozitivního výsledku. Představte si, jaké to je po každé operaci a léčbě. Ta frustrace, jakou pociťuji, když tyhle věci nefungují. Jako obvykle jsem si dělal marné naděje. Doufal jsem, mám víru v každou novou léčbu, do níž jdu. A když zklame, je to pro mě tvrdá rána," cituje americká stanice Fox Sports Del Potrova slova pro argentinské novináře.

„Za poslední tři a půl roku se mi to stalo po všech operacích. Teď už můžu sotva chodit. Ani neběhám na pásu. Nemůžu jít do schodů, aniž bych necítil bolest. Nemůžu ani delší čas řídit auto bez toho, abych musel zastavit a protáhnout si nohy," rozpovídal se dále.

„Taková je teď moje realita, která je tvrdá a smutná. Vždy jsem se snažil svoji situaci zlepšit. Psychologicky neumím akceptovat život bez tenisu. Nikdy jsem se nepřipravoval na to, co bude po kariéře. Nemám ponětí, jak tenhle krok zvládají jiní sportovci. Byl jsem světová trojka, pak jsem si zlomil kolena a najednou nemám nic," posteskl si.

Del Potro kromě série operací kolen se také několikrát dostal pod skalpel kvůli problémům se zápěstím.

Reklama

Související témata: