Hlavní obsah

Šwiateková promluvila o válce. Propaganda! Myslí si, jak je důležitá, zní z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco minulý rok do Wimbledonu tenisté z Ruska a Běloruska nesměli, letos se navzdory probíhající krvavé invazi na Ukrajinu reprezentanti agresorských států na start v All England Clubu těšit mohou, byť ne pod národními vlajkami. Světová jednička Iga Šwiateková alespoň apelovala na média i zástupce turnaje, aby konfrontovala hráče s jejich postoji k válce na Ukrajině. Z Ruska následně přišly hodně podrážděné reakce.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Aryna Sabalenková si po roce zase může zahrát ve Wimbledonu.

Článek

„Podle mě je správné, aby se ve Wimbledonu ptali hráčů na jejich postoj, na to, co si myslí o válce a koho podporují," cituje aktuálně nejlepší hráčku světa server sport.pl.

„Musíme ukázat správné hodnoty, což já určitě budu. Podle mě by měli být proti té válce všichni," uvedla dále Šwiateková, která svojí podporou napadené Ukrajině nijak neskrývá.

Její postoj je ale v Rusku trnem v oku. „Myslím, že Wimbledon už dosáhl na maximum pozornosti v celé politické situaci. Zdá se mi, že nikdo z hráčů už o tom tématu moc mluvit nechce, ale Iga Šwiateková coby první hráčka světa asi věří, že její názor je nějak extrémně důležitý a neustále se k tomu vyjadřuje," komentovala pro ruský server Sport-Express vyjádření Polky někdejší olympijská vítězka ve čtyřhře Jelena Vesninová, ruská tenistka narozená v západoukrajinském Lvově.

Ruští sportovci o brutální krvavé válce, kterou jejich země vůči sousednímu státu už téměř rok a půl vede, běžně mluví jako o „politické situaci".

Ke Šwiatekové se vyjádřil i předseda výboru pro sport a tělesnou kulturu v ruské Dumě Dmitrij Sviščev, který kategoricky odmítal, aby ruští se sportovci museli jakkoliv vyjadřovat k válce na Ukrajině či dokonce podepisovat nesouhlas s invazí.

„Žádný organizátor nebo země nemá právo vyžadovat po sportovcích nějaké politické deklarace. Každý má své vlastní politické názory, které jsou soukromé. Takže vyžadovat tato vyjádření je nelegální," hřímal Sviščev, jenž označil slova Šwiatekové za „propagandu"

Pod velkým tlakem se v tomto směru ocitla během nedávného French Open Běloruska Aryna Sabalenková, která se v průběhu turnaje odmítla účastnit tiskových konferencí, protože na nich dostávala otázky týkající se války a jejího postoje.

Ve Wimbledonu nyní dopředu avizovala, že na podobné otázky odpovídat nebude. „Než budeme pokračovat, chci říct, že nebudu mluvit o politice. Takže jen o tenisu, prosím. Pokud máte politické otázky, obraťte se na WTA, aby vám poskytla má předchozí vyjádření," řekla světová dvojka ve Wimbledonu s tím, že loňskou neúčast v Londýně obrečela.

Na French Open se nakonec k invazi a postoji vedení své země vyjádřila. „Nechci, aby moje země byla v jakémkoliv konfliktu, válku nepodporuji. Když nepodporuji válku, znamená to, že momentálně nepodporuji ani Alexandra Lukašenka," uvedla po výhře nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovovu Sabalenková, která se přitom dříve nechávala fotit při vřelém objetí s běloruským prezidentem.

Reklama

Související témata: