Hlavní obsah

Biatlonové tabu, o kterém se nemluví. I chlapi mají problém, přiznává švédský šampion

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U sportovkyň už se o tomto tématu v posledních letech mluví otevřeněji a upozorňuje se na jeho závažnost, nicméně mezi muži tomu tak úplně není. I přední světoví biatlonisté Sebastian Samuelsson a Vetle Sjastad Christiansen přiznávají, že také v jejich sportu se setkávají s tlakem na tělesnou hmotnost i parametry a s tím související výživou, což může mít v určitých případech dost negativní dopady.

Foto: Archiv Sebastiana Samuelssona

Švédský biatlonista Sebastian Samuelsson.

Článek

I na české biatlonové scéně bylo v nedávné minulosti téma výživy a jejích poruch velmi žhavé, a to když po konci kariéry vydala Gabriela Soukalové svoji autobiografickou knihu, v níž popisovala své problémy s anorexií a bulimií.

„Jenže problémy mají i kluci," upozornil v rozhovoru pro švédský list Expressen olympijský šampion Sebastian Samuelsson.

„Chodil jsem na biatlonové gymnázium a cítil jsem, že v tomhle prostředí to může být pro mnohé hodně těžké. Částečně jde o sociální tlak, ale také o to, že chcete podávat nejlepší výkony a je snadné propadnout myšlence, že tělesná hmotnost hraje velkou roli," uvedl Samuelsson.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

O poruchách výživy otevřeně mluvila česká biatlonistka Gabriela Soukalová.

I když podle jeho mínění váha není v jeho sportu až tak zásadní. „Chci říct, že to není tak zásadní faktor, jak si spousta lidí myslí. Je jasné, že hraje svoji roli, ale někdy bývá vyzdvihován jako pomalu ten nejdůležitější. A tak to podle mě není. Spíš jde o taková ta poslední procenta z výkonu, když jste už na špičkové úrovni. Ale určitě to není tak velké téma, když jste na střední škole," vysvětloval švédský olympijský vítěz.

Podle něj jsou v tomto směru samozřejmě mnohem zranitelnější ženy, nicméně ani muži nejsou zcela imunní.

„Není pochyb o tom, že na ženy je kladen jiný tělesný ideál a že se v souvislosti s nimi o tom diskutuje mnohem víc. Tenhle problém ale určitě existuje i mužů, jen se o tom tolik nemluví. I my máme zodpovědnost za to, abychom jasně deklarovali, že tělesná hmotnost není tak rozhodující, jak si lidé často myslí," pokračoval.

A sám se přiznal k několika menším hříchům proti ideální životosprávě sportovce. „Není to tak, že bych vynechal vánoční dobroty. Lidé se mě často ptají, jestli jím sladké. Ano jím a někdy si i dám sklenku vína. Někdy mám pocit, že když se cítíte dobře, tak prostě podáte nejlepší výkony," dělil se o své zkušenosti.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Švédský biatlonista Sebastian Samuelsson na trati v Pokljuce.

Podle svých slov sám nikdy stravovací návyky nějak radikálně měnit nemusel. „Ale spolupracujeme v reprezentaci s nutričními specialisty, kteří do určité míry optimalizují každému dietu. Nicméně na spoustu věcí si přijdete sami a pak třeba vynecháte dezert. I když já bych chtěl nejraději dva dezerty," svěřil se.

Dietu naopak musel měnit hvězdný Nor Vetle Sjastad Christiansen. „Nedělal jsem to kvůli tomu, abych byl štíhlejší, ale abych byl lepší biatlonista," vysvětlil s tím, že ke změně sáhl po MS 2019 i kvůli zdravotním problémům.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Norský biatlonista Vetle Sjastad Christiansen na střelnici.

„Klasické lyžování i biatlon jsou v Norsku a Švédsku národní sporty a panuje takové přesvědčení, že reprezentanti musí být hrozně zdraví. To je ale pravda jen částečně. Musíme často dělat kompromisy kvůli tréninku, spánku i dietě. A také je třeba mít na paměti, že mimo sezonu chceme zažít i party jako každý běžný člověk a něco si dopřát," uvedl.

Oba se se shodli, že tabu kolem váhy a tělesných proporcí sportovců je potřeba prolamovat. „Jinak riskujeme, že napětí kolem toho bude stále existovat a spousta lidí bude mít problémy," varoval Christiansen.

O problematiku výživy se také nedávno letmo otřel biatlonista Michal Krčmář, jenž se podivoval nad konzumací piva během sezony v českém profesionálním fotbale a zdůraznil, že sám v závodním období zcela abstinuje.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.