Hlavní obsah

Krčmář v desítce, Mikyska v životním závodě kousek za ním. Bö i přes chyby získal čtvrtý titul

Aktualizováno

Michal Krčmář obsadil na biatlonovém mistrovství světa osmé místo ve vytrvalostním závodě. Životním výkonem se v Oberhofu blýskl Tomáš Mikyska, který se s dvěma střeleckými chybami zařadil na čtrnáctou příčku. Aktuální nadvládu nad světovým biatlonem znovu potvrdil Nor Johannes Thingnes Bö, který navzdory dvěma trestným minutám získal v německém středisku už čtvrtý titul.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Nor Johannes Thingnes Bö v cíli individuálního závodu v Oberhofu.

Článek
Fotogalerie

Krčmář ztratil už při úvodní položce, dlouho odkládal poslední ránu a strávil na podložce 46 sekund. Pak minul první ránu vestoje, ale zbytek střelby zvládl čistě a poprvé se na tomto MS dostal do první desítky. Ve vytrvalostním závodě navázal na pátou příčku z Osla 2016 a šesté místo z Hochfilzenu 2017.

Na jeho úrovni se v závodě dlouho držel Mikyska, který jel s jednou chybou ze druhé položky a jen netrefená poslední rána ho připravila o umístění v první desítce. Třiadvacetiletý český reprezentant ve svém prvním vytrvalostním závodě na MS vedle solidního běhu těžil z rychlé střelby, podělil se o šestý střelecký čas. Poprvé v životě skončil mezi elitou v nejlepší patnáctce, ve Světovém poháru bylo dosud jeho maximem 29. místo ze stíhačky v Hochfilzenu.

Dalším českým biatlonistům se nedařilo. Jakub Štvrtecký obsadil se čtyřmi chybami 65. místo, Jonáš Mareček měl stejnou bilanci a zařadil se na 76. pozici a Adam Václavík byl s osmi trestnými minutami až na začátku deváté desítky.

Bö na druhé a třetí položce udělal po jedné chybě a nechal závod otevřený. Drželi se před ním bezchybní Sturla Holm Laegreid a Quentin Fillon Maillet, i když výrazně ztráceli na trati. Poslední položku ale norský favorit zvládl profesorsky, zatímco Laegreid i Fillon Maillet netrefili poslední terč. Poslední kolo tím přišlo o dramatický náboj, ale zlato by Bö získal i bez těchto zaváhání soupeřů.

Ačkoliv měl devětadvacetiletý Nor startovní číslo jedenáct, dorazil do cíle jako úplně první a zvítězil o více než minutu před obhájcem titulu Laegreidem. Na bronzovou pozici se protlačil Švéd Sebastian Samuelsson.

Na trati byl Bö naprosto dominantní, na dvaceti kilometrech byl o minutu a 46 sekund rychlejší než druhý nejlepší běžec Jeremy Finello ze Švýcarska. Po triumfu ve smíšené štafetě, sprintu a stíhacím závodě udržel na tomto MS neporazitelnost. Od roku 2015 už nasbíral na světových šampionátech šestnáct titulů. Vytrvalostní závod, v němž je olympijským vítězem z roku 2018, ale na této akci ovládl poprvé.

Ve středu je na programu vytrvalostní závod žen, v němž bude obhajovat titul česká reprezentantka Markéta Davidová.

Mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Muži - vytrvalostní závod 20 km:
1. J. T. Bö 49:57,5 (2 tr. minuty)
2. Laegreid (oba Nor.) -1:10,7 (1
3. Samuelsson (Švéd.) -1:11,1 (1)
4. Fillon Maillet (Fr.) -1:31,9 (1)
5. Doll (Něm.) -2:09,6 (1)
6. Hartweg (Švýc.) -2:31,8 (1)
...
8. KRČMÁŘ-2:49,2 (1)
14. MIKYSKA -4:14,5 (2)
65. ŠTVRTECKÝ -8:29,7 (4)
76. MAREČEK -9:49,8 (4)
81. VÁCLAVÍK (všichni ČR) -10:01,6 (8)

Reklama