Hlavní obsah

Sankce? Žádný problém, tvrdí ruský biatlonista Chalili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští a běloruští biatlonisté byli v březnu po invazi Putinových vojsk na Ukrajinu vyloučeni z řad IBU a nesměli startovat ani v závodech v závěru uplynulé sezony, nicméně ani další přijímané sankce nemají na sportovce nijak drtivý dopad. Tvrdí to alespoň ruský biatlonista Saíd Karimulla Chalili. Bronzový olympijský medailista ze štafety v Pekingu v interview pro Sport 24 prohlásil, že ani vyloučení ze Světového poháru nepovažuje za zásadní problém.

Foto: Profimedia.cz

Ruský biatlonista Saíd Karimulla Chalili na olympijských hrách v Pekingu.

Článek

Ruský sport byl po rozpoutání války na Ukrajině víceméně izolován a ruští i běloruští biatlonisté mohou startovat jen na „národní úrovni", nicméně sankce prý nijak významně nepociťují. Třeba kontakty se závodníky z dalších zemí fungují podle Chaliliho jako dřív.

„Psali jsme si mezi sebou, když celá (válečná) situace nastala. Nedávno jeden ze zahraničních závodníků reagoval na příspěvek mého kolegy Daniila Serochvostova a já jsem zase stále v kontaktu s mladými Nory. Pravda, teď se vzájemná komunikace maličko utlumila, ale to je během léta, kdy nejsou žádné závody, poměrně normální," uvedl 23letý Chalili, jenž se svými kolegy ze štafety bral bronz i na loňském MS v Pokljuce.

A nejde jen o výměnu názorů a informací. Podle portálu Telegram se například elitní ruská běžkyně na lyžích a velká Putinova příznivkyně Veronika Stěpanovová připravuje na novou sezonu v Rakousku.

Rozhodnutí o vyřazení ruských a běloruských biatlonistů se bude znovu revidovat na zářijovém kongresu IBU. Chalili však nemá z budoucnosti obavy. „Vyloučení pro mne neznamená z hlediska motivace žádný problém. Hlavně, že nějaké závody budou, to je pro mě nejdůležitější," pravil a pochvaloval si, že na nedávném soustředění reprezentačního týmu v Soči splnil tréninkové plány „na sto procent".

Další kemp se koná od čtvrtka v běloruském Raubiči.

Reklama

Související témata: