Hlavní obsah

Šokující diagnóza. Fernstädtová už ví, proč tělo neposlouchalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nečekané, šokující zprávy putovaly nedlouho před startem olympijských her ke skeletonistce Anně Fernstädtové. Pětadvacetiletá závodnice během probíhající sezony cítila, že její tělo nereaguje podle představ, a lékařské vyšetření po posledních závodech ve Svatém Mořici odhalilo diabetes 1. typu. Účast Fernstädtové v Pekingu ale ohrožená není a česká reprezentantka se ve čtvrtek vydá na palubě leteckého speciálu do Číny.

Tělo mě neposlouchalo, byla jsem strašně unavená, říká o cukrovce Anna Fernstädtová Video: Sport Invest, Sport.cz

 
Článek

Závěrečná zastávka Světového poháru ve Švýcarsku v polovině ledna byla pro českou reprezentantku definitivním potvrzením, že se musí svěřit do ruku lékařů.

„Měla jsem pocit, že je něco špatně. Byla jsem strašně unavená, tělo mě neposlouchalo, zhubla jsem tři kila za týden. Zhoršení bylo patrné i z tréninkových ukazatelů. Proto jsme se rozhodli, že půjdu pro jistotu na krev, abychom případně mohli upravit další trénink před olympiádou. Rozbor ukázal, že mám cukrovku," svěřila se Fernstädtová.

Život české skeletonistky tak nabral nečekaný směr. „Nebudu lhát, tohle jsem vůbec nečekala. Ještě jsem neměla čas se s tím úplně srovnat. Budu se muset hlídat, kontrolovat si hladinu cukru v krvi, píchat si inzulin. Po zjištění, že mám cukrovku, jsem byla čtyři dny v nemocnici. Od soboty už se zase připravuji, byla jsem na trenažeru v Königssee, dala si i pár tréninkových jízd na dráze v Innsbrucku, abychom věděli, jak se teď moje tělo chová a reaguje. Příprava to nebyla ideální, ale v rámci možností a okolností jsem udělala a stále dělám maximum," líčila odhodlaně.

Na čtvrteční odlet do Pekingu musela každopádně přibalit čerstvou antidopingovou výjimku a zásobu inzulinu. „Asi nikdo si nechce píchat každý den injekce do břicha, ale nic jiného mi teď nezbývá. Můj taťka má cukrovku typu 1 a byl vrcholový gymnasta, takže o té nemoci něco vím. Dá se s tím žít docela normálně, když se všechno dobře naučím. Doktoři mi směrem k olympiádě řekli, že v tom nebude problém, pokud budu mít hladinu cukru v krvi v pořádku a všechno bude dobře organizované. Přibyla jedna velká starost navíc. Určitě ale do Pekingu nejedu odevzdaná a jen se zúčastnit. Uvidíme, jak bude tělo reagovat," poznamenala Fernstädtová.

Nečekaný verdikt jí navíc pomohl pochopit, proč se sezona nevyvíjela zcela podle představ. „Zpětně to do sebe docela zapadá. Tělo nefungovalo tak, jak by v ideálním případě mělo. Nechci říct, že to mělo vliv úplně na všechno, ale pravděpodobně na hodně věcí ano. Závodila jsem s cukrovkou, o které jsem nevěděla. Důležité je, že jsme na ten problém přišli a řešíme ho," poděkovala na dálku lékařům česká olympionička.

Reklama

Související témata: