Hlavní obsah

To byl šok. Z adoptovaného syna se rázem stala krasobruslařka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průlom v dalším sportu. Je tu první oficiálně uznaný transgenderový případ na bruslích. Teprve čtrnáctiletá Brazilka Maria Joaquina Reikdalová, která byla kdysi chlapcem, startovala coby juniorka při krasobruslařské Grand Prix v Rize. Bez většího úspěchu, s o to větším nadšením.

Foto: Profimedia.cz

Brazilská krasobruslařka Maria Reikdalová.

Článek

Muselo to asi být pořádné překvapení. Když rodiče - bruslařští trenéři - adoptovali osmiletého Joaa, ještě netušili, že budou mít nakonec dceru. K bruslím - hlavně kolečkovým měl chlapec blízko, do rodiny náramně zapadal.

Příběh, který líčí zahraničním médím, ale dostal novou dimenzi.

Blízcí si záhy uvědomili, že se dítě ve svém těle necítí dobře. "Měsíc po adopci si chtěl oblékat sestřiny šaty," vybavuje si Gustavo Uchoa Cavalcanti, nový táta bruslařky. Propíchnuté uši a nasazení náušnic následovaly.

Lékař potvrdil genderovou dysforii. Stav, ve kterém děti zažívají nesoulad mezi svou genderovou identitou a biologickým pohlavím. „Od té doby je sledována psychologem a multidisciplinárním týmem v nemocnici v Sao Paulu. Dnes se plně identifikuje jako žena, respektujeme její rozhodnutí," pokračuje otec Reikdal.

Se sportováním ovšem zprvu přicházely potíže. V roce 2019 jí původně bylo odepřeno právo startovat na mistrovství Jižní Ameriky v krasobruslení. Na oficiálních záznamech byla ještě stále chlapcem. A nejen v Brazílii je oficiální změna pohlaví možná až po dovršení 18 let. V případě nezletilých zbývá obrátit se na soud – tuto cestu zvolila rodina Reikdalových a proces vyhrála. Rozsudek ovšem nevítalo okolí s nadšením. Maria nedostala oficiální dres brazilské reprezentace a ani se nesměla vyfotit s medailistkami šampionátu, při němž obsadila 13. místo.

V roce 2019 se také stala mistryní Brazílie ve své věkové kategorii a ani těžké tréninkové podmínky nezastavily další rozvoj talentu. Během pandemie v Sao Paulu bylo uprostřed nákupního centra otevřeno malé kluziště – navzdory čtyřikrát menší ploše, než je obvyklé, se na něm Maria naučila trojitý salchow. A další prvky.

S tím přicházely nové touhy. Předpisy o přijímání transsexuálů do mezinárodních soutěží na nejvyšší úrovni ovšem byly vytvořeny teprve nedávno. V případě Mezinárodní bruslařské unie ISU v srpnu 2021.

Nezbytné pro změnu kategorie je předložení oficiálního dopisu ohledně identifikace pohlaví. A hlavně: hormonální terapie musí zajistit hladinu testosteronu odpovídající ženskému tělu. V případě překročení stanoveného limitu může ISU pozastavit právo účasti až na celý rok. Do předchozí kategorie se přitom sportovec nesmí vrátit dříve než za čtyři roky od prvního startu po změně.

Vše potřebné má mladá Brazilka za sebou. Letos se mohla zapojit do mezinárodního tréninkového programu ISU a měsíc před začátkem sezony 2022/23 pilovala své dovednosti v Bergamu.

Část prostředků jí zajistily nakonec i brazilské instituce - federace ledních sportů a národní olympijský výbor.

A přišla šance i na mezinárodní start. Debut v Rize se s přihlédnutím k těžkým podmínkám v přípravě povedl. Reikdalová představila mj. obtížnou kombinaci lutze a rittbergera. Relativně slušně vypadaly i piruety. Výsledek se stále ještě spíše dětským projevem ale následoval skromný - třiatřicáté místo.

Porazila jen závodnici z Ekvádoru - Valentinu Cuevovou. Ale cestu k dalším závodům má otevřenou, protože omezení startu transsexuálních jedinců ISU - na rozdíl od některých jiných sportovních organizací - nechystá.

Reklama