Hlavní obsah

Balík milionů shrábli Norové, ostatní lyžaři berou jen zbytky. Němci volají po kvótách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světový pohár v běžeckém lyžování není v této sezoně ještě ani v polovině a suverénní Norové už si mohou kromě skvělých výsledků mnout ruce nad pěknými výdělky. Za měsíc a půl v SP vydělala parta kolem Johannese Hösflota Klaeba miliony, zatímco závodníci z ostatních reprezentací mají jen zlomky těchto částek.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Norský běžec na lyžích Johannes Hösflot Klaebo na Tour de Ski v italském Val di Fiemme.

Článek

Při absenci vyloučených Rusů norští lyžaři zbytek konkurence podle očekávání válcují, a to se pochopitelně projevuje i na získaných prize money. Z celkového balíku peněz brali samotní Norové dohromady 68 procent.

Norští běžkaři už vydělali celkově v přepočtu 15,6 milionů korun. Druhá nejlépe vydělávající mužská reprezentace z Itálie vyinkasovala sedmkrát méně (v přepočtu 2,16 milionů Kč), třetí Švédové pak ještě o dalších zhruba 300 tisíc Kč méně.

Foto: Mayk Wendt, ČTK/AP

Johannes Hösflot Klaebo po vítězství ve druhé etapě Tour de Ski.

Individuálně má zatím suverénně nejvyšší výdělky z prize money vítěz Tour de Ski a druhý muž průběžného pořadí SP Klaebo, jenž si už připsal v přepočtu 4,6 milionů Kč hrubého. Druhý je jeho krajan a lídr SP Pal Goldberg, jenž je na poloviční částce, v těsném závěsu za ním je co do příjmů Simen Hegstad Krüger.

V elitní desítce nejlépe vydělávajících běžkařů jsou jen dva závodníci mimo Norsko, a to čtvrtý Ital Federico Pellegrino a desátý Francouz Richard Jouve.

V minulé sezoně, kdy ještě závodili Rusové, byla v konečném účtování finanční nadvláda Norů přeci jen menší. Pobrali 46 procent všech prize money, Rusové 22 a zbytku světa náleželo dohromady 32 procent.

Absolutní dominance Norů bývá označována pro tento sport jako škodlivá. Šéf německého lyžování Peter Schlickenrieder třeba přišel s návrhem, že by měly být zavedeny limity na počty Norův závodech, aby se dostalo na předních příčkách i na ostatní.

„Z každého státu by měli jet maximálně čtyři závodníci, navíc by možná mohl jet poslední vítěz Světového poháru nebo mistr světa. A dost. Já přeji Norům, že mají nejlepší závodníky na světě, ale nedává moc smysl, aby prvních dvanáct závodníků bylo z jedné země, lidé pak ztrácejí zájem," uvedl například pro televizi NRK šéf německého běžeckého lyžování Peter Schlickenrieder.

Sami Norové se ale nad jeho nápady jen usmívají. „No, na to asi nemám co odpovědět. Snad jen, že napjatě očekávám, s čím dalším Peter Schlickenrieder přijde. Víc na to asi nemůžu říct," glosoval Němcův návrh kouč Norů Arild Monsen.

Návrh se ale setkal s částečným souhlasem u kouče Italů Markuse Cramera. „Jsou příliš silní, Norů je na závodech příliš mnoho. FIS by měla zvážit zavedení kvót ve Světovém poháru. Musíme ale především víc pomáhat menším lyžařským národům," myslí si.

Foto: Mayk Wendt, ČTK/AP

Johannes Hösflot Klaebo si jede pro triumf v úvodní etapě Tour de Ski.

„Samozřejmě nám teď chybí druhá nejlepší lyžařská reprezentace. Myslím, že je hloupé, že nemůžou Rusové nastupovat," neopomněl dodat Cramer, jenž ruskou reprezentaci vedl mezi lety 2015 až 2022 a v tamním národním týmu má stále spoustu přátel včetně kontroverzní šéfky ruského lyžování Jeleny Vjalbeové.

Český ředitel závodů FIS Michal Lamplot souhlasí s tím, že v zájmu všech je, aby se prosazovali závodníci z co největšího počtu států.

„Zároveň ale nemůže obviňovat Norsko z toho, že je tak dobré a má skvělé výsledky. Tak to prostě je. Dělají fantastickou práci," komentoval norskou dominanci pro televizi NRK Lamplot.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.