Hlavní obsah

Jedna etapa a konec. Tour de Ski pokračuje bez české jedničky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tour de Ski pokračuje dnes v Toblachu už bez české jedničky v bílé stopě Michala Nováka. Sedmadvacetiletý lyžař týden před vrcholem sezony proležel po chřipce v posteli a sám avizoval, že plných sedm etap po tréninkovém výpadku nevydrží. Nakonec se po konzultaci s týmem rozhodl odstoupit už po úvodním sprintu.

Foto: Tomáš Kříž

Michal Novák (vpravo) ve finské Ruce

Článek

Novák, jenž v úvodu sezony zazářil druhým místem ve finské Ruce, ochořel na závodech v Trondheimu a chtěl naskočit do Tour, aby se co nejméně propadl ve Světovém poháru, v němž je seriál štědře bodován. Ve sprintu volně se ale o osm míst do postupové třicítky z kvalifikace nevešel.

„Při rozjetí jsem se cítil opravdu špatně, nemohl jsem pořádně dýchat. Při závodě jsem cítil, jako by mě tělo nechtělo pustit za hranu. Myslel jsem si, že budu rychlejší, ve skutečnosti jsem ztratil hned po pár set metrech docela dost vteřin, ale pak už jsem tempo celkem držel,“ líčil na svazových stránkách.

Ještě si nechal čas na rozmyšlenou, zda zkusit i silvestrovskou desítku s intervalovým startem. Ráno ale svazový sportovní ředitel běžeckých disciplín Štěpán Kaliba ohlásil, že Novákova mise na Tour skončila.

„Po prvním závodě i s ohledem na Michalovy pocity a po konzultaci s lékařským týmem a trenéry Michal pokračovat nebude. V Toblachu zůstane dál a bude se tam individuálně připravovat na další část sezony,“ oznámil.

Podle plánu už Toblach opustili Barbora Antošová, Ondřej Černý a Luděk Šeller, kteří se chystali jen na sprinterskou etapu. Z Čechů tedy v italsko-švýcarské sérii pokračují už jen Kateřina Janatová, ve sprintu 21., a Adam Fellner. Ve 12:15 dnes startují ženy, od 15:00 muži.

Reklama