Hlavní obsah

Ruská výzva. To by přitáhlo miliony, věří lyžařka, která by si nechala kontrolovat i kalhotky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smělá výzva. Ruským lyžařům by se líbilo poměřit síly s konkurenty ze severských zemí, kteří ovládli nedávno skončenou sezonu. S návrhem uspořádat velký závod - zřejmě mimo režim lyžařské federace FIS - přišla běžkyně na lyžích Veronika Stěpanovová. Navrhuje Norům a Švédům, aby se zúčastnili soutěže v Dubaji. Znovu tak poutá pozornost podobně jako při loňských ZOH, kdy podezíravým severským novinářům navrhovala, že si mohou zkontrolovat třeba i její kalhotky.

Foto: AP / Aaron Favila , ČTK

Ruska Veronika Stěpanovová při triumfu ve štafetě na olympiádě v Pekingu.

Článek

Stěpanovová loni s kolegyněmi z reprezentace získala zlatou olympijskou medaili ve štafetě a ve sprintu byla sólově sedmá. Pár dnů na to ale byl s jejím závoděním konec, protože Rusko zaútočilo na Ukrajinu a bylo vyloučeno z téměř celého sportovního soutěžení. Dvaadvacetileté závodnici, která pochází z Kamčatky na východě země, zjevně teď chybí boj se světovou elitou.

Současné běžecké závody jsou podle mnohých názorů poněkud nudné, řada bitev je až příliš jednoznačně ovládnuta Seveřany.

„Nemyslím si, že musíme čekat, až nám FIS dá znovu zelenou do mezinárodních soutěží. Existuje mnoho neutrálních arén, kde můžeme právě teď soutěžit. Ráda bych se třeba potkala s Kristine Stavås Skistadovou nebo nějakou švédskou sprinterkou při duelu v Dubaji," řekla norskému deníku Dagbladet. Další zahraniční média tuto informaci přebírají.

Noviny kontaktovaly Skistadovou a zeptaly se jí, zda má o takový boj zájem, ale nedostaly odpověď.

Stěpanovová se neobává, že by se případné soupeření mezi Rusy v zbytkem světa mohlo setkat s tvrdým přijetím či odmítnutím.

„Viděla jsem film Rocky IV z 80. let, kde postava Sylvestra Stalloneho bojuje proti sovětskému boxerovi. Střetávají se dva světy, k tomu nabité hlediště a miliony televizních diváků. Pokud to tak bude od nynějška i ve skutečnosti, při té spoustě politiky ve sportu, tak jsem na to připravena," uvedla.

FIS zatím nekomentovala poslední doporučení vydaná MOV ohledně vrácení Rusů na závodní scénu. Podle nich by měli soutěžit pouze v individuálních disciplínách a pod neutrální vlajkou. Závodníci přitom mj. nesmějí aktivně podporovat válku s Ukrajinou a nemohou patřit do armády a vojenských klubů.

Stěpanovová možný návrat Rusů do soutěží často na sociálních sítích zmiňuje. Podle dostupných informací přímo nikdy nevyjádřila veřejnou podporu válce, ale netajila se v minulosti tím, že je hrdá na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Instagram @stepanova_nika01

Olympijská vítězka Veronika Stepanovova protestuje proti vyloučení Rusů z lyžařských soutěží.

Na loňské olympiádě v Číně její velkolepý výkon ve štafetě vzbudil nedůvěru u některých novinářů. Byla osočována z použití zakázaného fluoridové mazání.

„Novinář ze Švédska má opravdu skvěle vyvinutý čich. Na mých lyžích cítí (mazání) C8 z velké dálky, i když tam žádný není. Mám návrh. Příště požádejte o kontrolu mého spodního prádla, jestli tam třeba nemám motor," reagovala tehdy Stěpanovová rázně na podezření.

Reklama