Hlavní obsah

Raška: Na Dánsku mi vadí jen daně

Už rok chytá v dánském klubu FC Midtjylland český gólman Martin Raška. V týmu z městečka Herning vzdáleného 350 kilometrů od Kodaně, si vydobyl pevnou pozici. Je neochvějnou jedničkou, i když na šanci čekají další čtyři brankáři. S manželkou a synem Filipem si v Dánsku rychle zvykli a na severskou zemi nedají dopustit. Raška poskytl rozhovor deníku Právo.

Článek

V hodnocení cizinců dánské ligy patříte k nejlepším ze všech. Užíváte si zdejší fotbal?

Zatím mi to absolutně vyhovuje. Gólmani jsou tady hodně v permanenci, protože se hraje hodně útočně. Někdy je to doslova ofenzivní smršť. Třeba teď náš poslední zápas s Lyngby. Vyhráli jsme se štěstím 2:1. Oni vedli 1:0, vyloučili jim hráče, ale i v deseti hráli na tři útočníky. To by se v české lize nestalo.

Je fotbal v Herningu nejpopulárnějším sportem?

Jasná jednička. A to je tady nejlepší hokejový klub v zemi a druhý nejlepší tým ženské házenkářské ligy Ikast Bording. Přitom náš klub vznikl až v roce 1999. Asi chtěli k hokeji a házené ještě fotbal.

Jak se vám zamlouvá život v Dánsku?

Je to tady nádherné. Když jsem sem odcházel, vůbec jsem netušil, co mě čeká. Z dánských fotbalistů jsem znal akorát Laudrupa a Schmeichela. Ale rychle jsem se adaptoval. Vloni v dubnu jsem začal chytat, skončili jsme druzí v lize, což byl historický úspěch. Teď jsme třetí. Klub vyhlásil plán získat titul nejpozději do roku 2011 titul, tak jsem zvědav.

Jste rád, že vám z Ostravy přišel do týmu vloni v létě slovenský parťák Maroš Klimpl?

Hned je to veselejší. Minulou sezónu tady navíc hráli hokej Vladimír Machulda a Roman Čech, takže jsem tady nebyl sám. Maroš do týmu dobře zapadl a jsem rád, že si aspoň můžu s někým v kabině popovídat česky.

Učíte něco spoluhráče?

Maroš je naučil pár peprnějších výrazů a je docela sranda, když to na sebe pokřikují třeba dva Nigérijci. Dánové to moc nechápou, protože tady je nejhorší nadávka Do pekla a Do Satana...

Naučil jste se dánsky?

Jen základy. Ze začátku jsme jako cizinci měli povinný kurz, ale dánština je hrozně těžká řeč. Navíc tady všichni mluví anglicky. I v kabině. Takže si s angličtinou bohatě vystačím.

Co vás v Dánsku nejvíc zaskočilo?

Neskutečně vysoké daně, které mohou být až 67 procent. Já jako cizinec platím naštěstí jen 33 procent, ale dánští kluci v kabině jsou z toho někdy docela na prášky... A pak jsou tu hrozné pálky za ceny aut. Při koupi vozu musí občan Dánska zaplatit daň 180 procent. Takže vás tady třeba golf vyjde v přepočtu na 1,3 miliónu korun. Kdybych tady svoje auto přihlásil k trvalému užívání, tak zaplatím šílené pálky na silniční a ekologické dani. Proto radši jezdím malou toyotou, co mám od klubu.

A překvapilo vás něco v dobrém?

Jsem tu rok a čtvrt a nestalo se, že by byl v klubu problém s penězi. Pokaždé přijde výplata na den přesně, nikdy se nestalo, že by se peníze opozdily. Proto se o financích v kabině vůbec nebavíme. To v Baníku jsme je řešili každý druhý den...

Reklama

Související témata: