Hlavní obsah

Tomáš Jun: Rakouská liga je lepší než česká

PRAHA/VÍDEŇ

Útočník Tomáš Jun (26) odešel společně s Petrem Voříškem v létě do Austrie Vídeň. A nákup se klubu z metropole na Dunaji vyplatil. Bývalý nejlepší kanonýr Gambrinus ligy střílí góly i v té rakouské. V sobotu se trefil do sítě Mattersburgu hned dvakrát a jeho tým drží krok s lídrem nejvyšší soutěže našich jižních sousedů Salcbrukem.

Foto: Sport.cz

Tomáš Jun v dresu Austrie Vídeň

Článek

Austria porazila Mattersburg, za který hraje exteplický Josef Hamouz, na jeho trávníku 3:1. A obě trefy podle rakouských médií byly lahodné i pro oko. První gól Jun vstřelil ve 24. minutě a druhý v 66. minutě zápasu. Tři minuty před koncem pak střídal za potlesku vstoje početné skupiny fanoušků Austrie.

„První gól padl po krásné akci naší středové řady. Míč dostal kolega z útoku Diabang, dal mi ho pod sebe do volného prostoru a mně už nezbývalo, než ho poslat do zívající brány. Před druhým gólem jsem vzal míč na naší půlce, prošel s ním přes dva soupeře až k jejich šestnáctce, tam jsem si ho narazil se spoluhráčem a trefil to přes celou bránu,“ popsal oba sobotní zásahy Jun.

Na podzim se mu střelecky daří. „Tři branky jsem vstřelil v lize, tři v Rakouském poháru a dvě v Evropské lize. Osm podzimních gólů je slušná porce. Jsem spokojený. Daří se mně i mužstvu,“ říkal s úsměvem.

O titulu se nemluví

Ve slavném vídeňském klubu teď panuje spokojenost, radost mají i fanoušci, ale... „Euforii musíme krotit. O titulu se u nás nemluví. Jsme si dobře vědomí, že Salcburk i Rapid mají lepší finanční podmínky i větší zázemí fanoušků. My chceme hrát co nejvýš, a kdyby to vyšlo... Ale hlavní cíl je umístit se do třetí příčky v tabulce a hrát zase evropské poháry,“ konstatoval český útočník.

Podle něho Češi ohrnují nos nad rakouskou nejvyšší soutěží z neznalosti. Ta už je lepší než česká. Vždyť Rakousko má v Evropské lize čtyřnásobné zastoupení. „Určitě je lepší. V Česku se o ní nepíše, je podceňovaná, ale v současnosti kvalitou Gambrinus ligu převyšuje. Důkazem je i počet rakouských celků v evropském poháru. Rapid Vídeň, Salcburk, Austria i Šturm Štýrský Hradec by v Česku hrály hodně nahoře a troufl bych si najít ještě minimálně dva kluby, které by u nás patřily do horní půlky tabulky,“ zdůraznil Jun.

Českou nejvyšší soutěž však hodně sleduje. Jednak jako bývalý sparťan, ale také jako nedávný hráč Teplic, které bojují na špici tabulky. „Samozřejmě Teplicím fandím. Jsem v kontaktu s některýma klukama. Třeba se potkáme v příštím ročníku v evropských pohárech. Moc bych to Austrii i Teplicím přál. Sparta mi v domácí lize takovou radost nedělá, ale třeba se potkáme už v tomto ročníku,“ vyprávěl fotbalista.

Jak už bylo řečeno, na rakouských štacích je jeho souputníkem Petr Voříšek... “Bydlíme vedle sebe v malebné vesničce asi deset kilometrů od Vídně. Máme tam domky, je to paráda. Kamarádí spolu naše manželky i děti. Jezdíme společně i na výlety. Třeba nyní, v neděli odpoledne, kdy spolu telefonicky hovoříme, jsme v nádherné vídeňské zoo. V Rakousku jsme opravdu velmi spokojení. Po fotbalové stránce i životní. Náš přestup se panu Zíkovi ze Sport Investu povedl,“ rozloučil se Tomáš Jun.

Reklama

Související témata: