Hlavní obsah

Zklamání ve Stuttgartu, gólman Hildebrand na odchodu

PRAHA

O víkendu startuje jarní část fotbalové Bundesligy a v Německu je před úvodními zápasy rušno. Nejvíce ve Stuttgartu, který se před soubojem s Mainzem bude muset vyrovnat s jednou nepříjemnou zprávou. Po deseti letech jej po sezóně čeká loučení se svou brankářskou jedničkou, Timem Hildebrandem.

Foto: www.kwick.de

Německý brankář Timo Hildebrand

Článek

Vedení klubu se po několikaměsíčním vyjednávacím pokeru s Hildebrandem nedohodlo na prodloužení kontraktu a v úterý ukončilo jednání.

V třetím celku podzimní části německé nejvyšší soutěže zavládlo pochopitelně zklamání. "Samozřejmě jsme si přáli, aby Timo u nás zůstal," řekl sportu1.de manažer VFB Jochen Schneider. "Tak to ale v profesionálním obchodu chodí a my to musíme akceptovat," dodal.

Jaké bude další působiště Timo Hildebranda?
Hlasujte v anketě na konci článku!

Tvrdší slova použil prezident Stuttgartu Erwin Staudt. "Na konci šlo už o takové zbytečné lapálie, pro které nemám pochopení," řekl Staudt Tagesspiegelu. Navíc kritizoval hráčova poradce Dušana Bukovače. "Jsme zklamaní a také naštvaní. Udělali jsme všechno, aby Timo zůstal. Druhá strana ale vůbec neměla na dohodě zájem," stěžoval si prezident VFB.

Téměř čtyřnásobné zvýšení nepomohlo

Vedení klubu nabídlo své pětadvacetileté opoře zvýšení platu ze současných půl miliónu eur na 1,8 miliónu ročně, přesto neuspělo. Kontrakt měl skončit v roce 2010. "Finančně jsme šli až na svoji hranici," říkal Schneider.

Kam jeden z nejlepších německých brankářů zamíří, není zatím jisté. Spekulace nejčastěji hovoří o Werderu Brémy, ale také o týmech z ostrovů. A nejde o žádné malé ryby, mluví se o Manchesteru United a Arsenalu. Tam by Hildebrandt mohl vystřídat nespokojeného krajana Jense Lehmanna, který v poslední době vysedává hlavně na lavičce náhradníků.

Někdejší opora Dortmundu by mohla naopak zamířit do Stuttgartu, který trénuje Matthias Sammer. Jeho historie je také spjatá s Dortmundem, Lehmann tam patřil k jeho oblíbencům. Do Stuttgartu by mohl také zamířit gólman Kaiserslauternu Tim Wiese. Toho ale také lanaří Brémy.

Loučení po deseti letech

Hildebrand přišel do Stuttgartu v roce 1995 z FV Hofheim/Ried a v dresu VFB nastoupil k 140 ligovým utkáním. Dvakrát nastoupil také v německé reprezentaci, v kádru národního týmu byl i na evropském šampionátu 2004. V roce 1997 vyhrál se Stuttgartem Ligový pohár.

V nedávné anketě fotbalových historiků a statistiků o nejlepšího brankáře světa obsadil Hildebrand s šesti hlasy 21. příčku.

Reklama

Související témata: