Hlavní obsah

Platini chce v Lize mistrů i vítěze národních pohárů

BRUSEL

Předseda UEFA Michel Platini přišel s návrhem dát vítězům národních fotbalových pohárů šanci hrát Ligu mistrů. V současnosti tyto týmy postupují do méně prestižního Poháru UEFA. Na tiskové konferenci ve čtvrtek o této myšlence informoval Platiniho poradce a mluvčí UEFA William Gaillard s tím, že má jít o součást chystané reformy Ligy mistrů. Její podobu bude projednávat výkonný výbor UEFA v červnu.

Článek

"Možná bychom opravdu mohli vítězům některých pohárových soutěží dát šanci hrát Ligu mistrů," řekl Gaillard. Podle návrhu by se mohli vítězové domácích pohárů ze všech evropských zemí utkat o postup systémem play-off. Několik úspěšných mužstev by si potom lukrativní soutěž zahrálo.

Ve hře je i možnost zachování stávajícího systému s tím, že by vítěz poháru dostal přiděleno jedno, nejspíše druhé místo z kvóty, jež přísluší každé národní soutěži. V ligách s nejvyšším koeficientem by to pro vítěze poháru znamenalo přímý postup, protože první šestice má přidělena dvě místa v základní skupině a další v posledním, třetím předkole. Vítěz Poháru ČMFS by hrál druhé předkolo.

Tento návrh ale mnozí odmítají jako příliš revoluční. "O konkrétním modelu, jak přerozdělit nasazování do evropských soutěží, se budeme teprve bavit. Každopádně chceme dodat domácím pohárům prestiž," řekl Gaillard. Pokud by měla liga i pohár stejného vítěze, jeho místo v evropských soutěžích by dostaly další týmy ligové tabulky.

Místo v LM posílí prestiž pohárů 

Posílení prestiže domácích pohárů by přimělo týmy k jinému přístupu. V současnosti totiž kluby často šetří hráče na ligu a v druhé soutěži nechávají hrát náhradníky.

Platini již dříve oznámil, že chce přerozdělit počet míst v Lize mistrů ve prospěch fotbalově slabších zemí. Anglie, Španělsko a Itálie nyní mají dva týmy přímo v soutěži a dva v posledním předkole, Platini by chtěl v součtu jen tři. Mluví se i o vzájemné baráži pro týmy ze čtvrtých míst v těchto elitních ligách.

Fanoušci do komise UEFA 

Michel Platini také chce, aby se na řízení evropského fotbalu aktivně podíleli i fanoušci. Proto je přizve do nově vznikající komise, která bude asistovat výkonnému výboru UEFA.

"Michel má zásadu, že fotbal bez fanoušků není fotbal," řekl agentuře Reuters mluvčí UEFA William Gaillard. "Ze začátku by zástupci fanoušků byli v komisi jen jako pozorovatelé, ale postupem času by se stali plnohodnotnými členy," dodal.

Nová strategická komise by měla oficiálně začít pracovat po květnovém kongresu UEFA. Budou v ní představitelé klubů, svazů, hráčů a fanoušků, každá skupina by měla mít v komisi čtyři zástupce. Jejím hlavním úkolem podle Platiniho bude podávat výkonnému výboru návrhy a doporučení, jak by měl být evropský fotbal řízen.

Reklama

  0 : 1 PSG - Dortmund 0 : 1 dohráno
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.