Hlavní obsah

Zařízli jsme se sami, litoval kouč Liverpoolu

PRAHA/ATÉNY

Sen fotbalistů Liverpoolu o zopakování dva roky starého triumfu v Lize mistrů se ve středu rozplynul. Naděje Reds pohřbil ve finále s AC Milán dvěma góly Filippo Inzaghi a probuzení anglického týmu v podobě gólu Dirka Kuijta přišlo pozdě. Kouč Liverpoolu Rafael Benítez po utkání litoval, že jeho svěřenci nedokázali proměnit šance v prvním poločase, kdy ovládali hru, a sami se tak připravili o vysněný pohár.

Článek

„Fotbal se hraje na góly a tým, který nepromění šance, nemůže vyhrát. To byl v konečném finálovém účtování ten zásadní rozdíl mezi námi a Milánem,“ uvedl Benítez na pozápasové tiskové konferenci. „Musíme začít přemýšlet nad zlepšením naší ofenzivy. Pokud chceme být příští rok blíž Manchesteru United, Chelsea a znovu uspět i v Lize mistrů, pak potřebujeme udělat alespoň dva kroky vpřed. Víme, kde nás tlačí bota, ale tým nepředěláte za dva týdny,“ doplnil kouč třetího týmu anglické Premier League.

Liverpool byl v úvodu finálového duelu nebezpečnějším týmem, před brankou AC se ale nedokázal prosadit a do kolen jej poslala Inzaghiho teč po Pirlově přímém kopu v samém závěru první půle. Snahu Angličanů o zvrat pak zmařil Inzaghi druhým gólem v 82. minutě. Kuijtova povedená hlavička z 89. minuty už mnoho neřešila.

„Zbývalo už jen minimum času, ale pořád jsem věřil, že dokážeme vyrovnat. Nechci se ale vymlouvat. Je jasné, že jsme měli nastřílet víc gólů během devadesáti minut hry,“ přiznal Benítez. „Přitom jsme ale hráli dobře. Do prvního inkasovaného gólu jsme si vytvořili několik šancí a utkání jsme měli pod kontrolou. První branka AC byla hodně náhodná, ale i to je fotbal,“ dodal kouč Liverpoolu.

Gerrard: Uspějeme za rok

Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard tišil pocity z porážky vzpomínkami na dva roky staré finále, v němž se Liverpoolu podařilo duel s AC fantasticky otočit a nakonec zvítězit v penaltovém rozstřelu. „Tentokrát to bylo diametrálně o něčem jiném. Jen těžko se s tím vyrovnávám, ale to je prostě fotbal,“ líčil posmutněle.

Fotbalisté AC si podle Gerrarda trofej zasloužili. „Vyhráli a patří jim. Byl to souboj dvou špičkových týmů a my jsme se nedokázali prosadit. Můžeme na sebe být ale hrdí. Došli jsme až do finále. Na porážku musíme rychle zapomenout, dát se přes léto dohromady a v příští sezóně se pokusit dojít tam, co letos. Třeba budeme mít víc štěstí,“ uzavřel liverpoolský lídr.

Reklama

Související témata: