Hlavní obsah

Osudí nabízí Spartě i Hapalovu Žilinu či moldavského kata Slavie

PRAHA

Trondheim, Salcburk, Partizan Bělehrad, Žilina a Šeriff Tiraspol. Jeden z této pětice nenasazených soupeřů se fotbalistům Sparty postaví do cesty ve čtvrtém předkole Ligy mistrů, které je posledním krokem do hlavní soutěže. Páteční los ve švýcarském Nyonu začne tradičně v pravé poledne. „Žádné přání nemám. Budeme v napětí, jakou kuličku nám přidělí,“ usmívá se kouč Jozef Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Radost fotbalistů Šeriffu Tiraspol po loňské remíze se Slavií a postupu do 4. předkola Ligy mistrů.

Článek

Los ještě sám o sobě postup nevyhrává, ale je důležitý. Sparta je v mistrovské části kvalifikace díky koeficientu 27,395 nasazená, takže ať už narazí na kohokoliv, měla by být papírovým favoritem. To je velký rozdíl proti minulým ročníkům, v nichž se o návrat do Ligy mistrů marně pokoušela proti Arsenalu či Panathinaikosu Atény.

„Letos jsme samozřejmě v lepší pozici. Výhodu jsme si však museli vypracovat ziskem domácího titulu. Soupeře si nevybírám. Každý z nich udělal kus práce, aby se do závěrečné kvalifikace dostal,“ poukazuje kouč Jozef Chovanec.

„Po dlouhé době má Sparta do Ligy mistrů opravdu blízko. Když to nezvládne, bude to tragédie,“ říká Horst Siegl, dlouholetý letenský útočník a později asistent trenéra. „Vzhledem k trestu pro Wilfrieda a vyloučení Matějovského se Sionkem by asi bylo lepší, aby Sparta začínala venku, ukopala tam slušný výsledek a odvetu měla v silnější sestavě doma,“ myslí si Siegl.

Člen Klubu ligových kanonýrů pro Sport.cz stručně okomentoval pětici možných soupeřů.

Rosenborg Trondheim (koeficient 23,980)

Nejúspěšnější norský klub má na kontě již 20 ligových titulů. V 90. letech minulého století třeba dokázal na San Siru vyhrát nad AC Milán a zdomácnět v Lize mistrů. Letos vyřadil Linfield Belfast (venku 0:0, doma 2:0) a AIK Stockholm (venku 1:0, doma 3:0). „Proti severským týmům jsme už dlouho nehráli,“ vybavuje si kouč Chovanec. Trenér Eggen má v týmu švédského útočníka Pricu, norské opory Stranda či Iverssena nebo ghanského záložníka Annana.

Horst Siegl: „Určitě jeden z nejsilnějších možných soupeřů. Svého času hráli Ligu mistrů pravidelně, ale nevím přesně, co bychom od nich mohli čekat nyní.“

Red Bull Salcburk (koeficient 19,915)

Ambiciózní a bohatý rakouský klub. Získal 6 ligových titulů a v roce 1994 došel do finále Poháru UEFA. Před dvěma lety si otevřel akademii v ghanské Sogakope. Letos vyřadil Torshavn (doma 5:0, venku 0:1) a Omonii Nikósie (venku 1:1, doma 4:1). Z českých hráčů už v kádru nikdo nezůstal, nizozemský kouč Stevens má v týmu slovenského exslávistu Šventa, švédského gólmana Gustafssona či argentinského útočníka Zárateho. A pozor, loni Salcburk exceloval ve skupině Evropské ligy, v níž dvakrát porazil Lazio Řím i Villarreal...

Horst Siegl: „Tuto konfrontaci s rakouským top týmem bych rád viděl. Má Šventa i další zajímavé hráče. V roce 1997 jsme se Spartou postoupili do Ligy mistrů právě přes Salcburk, ale to byl ještě v jiné éře.“

Partizan Bělehrad (koeficient 13,800)

Srbský tým má celkem 22 domácích titulů. V roce 1966 si jako první klub z Východu zahrál finále PMEZ (v Bruselu podlehl Realu Madrid 1:2), v novém století nakoukl také do Ligy mistrů. Letos vyřadil Pjunik Jerevan (doma 3:1, venku 1:0) a HJK Helsinky (doma 3:0, venku 2:1). Do nominace na MS v JAR se dostal jen záložník Petrovič, kouč Stanojevič má na soupisce také obránce Krstajiče, útočníka Ilieva, portugalského záložníka Moreiru či brazilského útočníka Cléa.

Horst Siegl: „O odvetě v Poznani se tvrdilo, že to bude hukot, ale Poláci mě zklamali. V Bělehradě by byla atmosféra rozhodně mnohem bouřlivější. Partizanu je lepší se vyhnout...“

Hráči Žiliny se radují z gólu vstřeleného do sítě Olomouce ve finále Tipsport ligy foto: ČTK/Michal Kamaryt

MŠK Žilina (koeficient 10,666)

„Šošoni“ mají 7 slovenských titulů a Sparta na jejich půdě uhrála v přípravě letos v únoru remízu 0:0. „Je mi jasné, že slovenský soupeř s českým trenérem Hapalem i českými hráči by byl pro fanoušky hodně zajímavý,“ uvědomuje si Chovanec. Kouč Hapal hrál také za Spartu, v kádru má krajany Rilkeho, Vyskočila a Šourka. V roce 2007 Žilina vypadla v předkole LM se Slavií, o rok později vyřadila v Poháru UEFA Liberec a ve skupině remizovala se Slavií 0:0. Letos v zimě vyhrála Žilina česko-slovenskou Tipsport ligu, nyní vyřadila Birkirkaru (venku 0:1, doma 3:0) a Loveč (venku 1:1, doma 3:1).

Horst Siegl: „Tu bych bral. Mohla by to totiž být odveta za vyřazení v kvalifikaci v MS, i když v menším měřítku. Myslím, že i Slováci si Spartu přejí. A pro Pavla Hapala by to byl velmi pikantní duel.“

Šeriff Tiraspol (koeficient 5,458)

Mladý klub vznikl teprve v roce 1997, v posledních deseti letech však nikdo jiný moldavský titul nezískal... V roce 1999 vypadl s Olomoucí, v roce 2008 se Spartou. Loni však nachystal obrovský šok Slavii, kterou vyřadil v předkole Ligy mistrů. Nyní přešel přes Tiranu (doma 3:1, venku 0:1) a Záhřeb (doma i venku 1:1, rozhodly penalty). „Od té doby, co jsme je vyřadili, prošli velkými změnami. Prostředí tam není jednoduché, je problém s hotelem. Ale zvládli jsme to, není to neznámá,“ říká Chovanec. Běloruský trenér Sasnickij velí globální družině. Moldavci jsou v menšině, v kádru jsou hráči dvanácti (!) dalších národností včetně tří Brazilců či tří Afričanů.

Horst Siegl: „Něco mi říká, že šerifové přijedou do Prahy do třetice... U nich je horká půda a krásný stadión, Slavia však s nimi vypadla vlastní chybou. Sbírají sice hráče po celém světě, ale když už je Sparta jednou vyřadila, věřila by si na ně znovu.“

Reklama

Související témata:
  0 : 1 PSG - Dortmund 0 : 1 dohráno
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.