Hlavní obsah

Arsenal věří, že Vieirovi návrat na Highbury zhořkne

Ve fotbalové Lize mistrů se v úterý večer rozhoří úvodní čtvrtfinálové souboje. Duely Arsenalu s Juventusem Turín, kterému bude chybět distancovaný Pavel Nedvěd, a Benfiky Lisabon s Barcelonou budou mít podtext velkých návratů a bitev proti bývalým klubům.

Článek

Na londýnské Highbury se poprvé od loňského přestupu do Juventusu podívá dlouholetý kapitán Arsenalu Patrick Vieira. Benfiku zase do bitvy proti Barceloně povede jako trenér bývalá hvězda katalánského klubu Ronald Koeman.

Francouzský záložník Vieira devět let věrně sloužil Arsenalu a získal s ním tři ligové tituly. Loni v létě však kapitánskou pásku v londýnském celku odložil a nyní se v dresu Juventusu postaví proti svým kamarádům, kteří by jej chtěli rozesmutnit porážkou.

Spousta krásných chvil na Highbury

Vieira se prý ostře sledovaného návratu na Highbury nebojí. "Myslím, že se od fanoušků dočkám vřelého přijetí," řekl defenzivní středopolař. Sám připustil, že pro něj bude mít úterní bitva pikantní příchuť. "Když tady hrajete devět let, nemůžete zůstat chladný. Na Highbury jsem zažil spoustu krásných chvil," uvedl Vieira. Juventus bude citelně oslaben v ofenzivě, neboť vedle tahouna Nedvěda mu chybí i zraněný útočník Del Piero.

Přesně v opačné pozici než Vieira bude jeho spoluhráč z francouzské reprezentace a útočník Arsenalu Thierry Henry. Toho před sedmi lety Juventus odložil jako nepotřebného hráče a nyní je Henry tím mužem, jehož branky mají Juventus odklidit z cesty.

"Kanonýři" budou stejně jako v osmifinále proti Realu Madrid mírnými outsidery, ale znovu by rádi favorita zaskočili. Juventus před pěti lety v základní skupině LM na půdě Arsenalu prohrál 1:3.

Vyřazení Realu zvedne sebevědomí

"Věříme, že vyřazení Realu nám dodalo hodně sebevědomí. Tohle bude opět zápas, v němž můžeme dokázat, že umíme zahrát i proti dalšímu typově odlišnému soupeři," uvedl kouč Arsenalu Arséne Wenger. "Hlavně nesmíme doma inkasovat," řekl francouzský stratég, jehož svěřenci v sobotu ušetřili cenné síly, když byl kvůli nezpůsobilému terénu odložen jejich duel v Portsmouthu. Do hry se po zranění měl vrátit stoper Campbell, ale zhmožděný palec asi jeho plány zhatí. Arsenal se i bez něj pokusí prodloužit šestizápasovou sérii v Lize mistrů bez obdržené branky.

Bitva o Pyrenejský poloostrov, nebo souboj nizozemských trenérů; takové podtituly nese duel mezi Benfikou a Barcelonou. Benfica v osmifinále vyřadila obhájce titulu Liverpool a nyní pomýšlí na další překvapení. "Ale stojíme opravdu proti velmi silnému soupeři," uvedl kouč Koeman. "Budeme se prát, budeme agresivní a pak můžeme myslet na úspěch," dodal Koeman.

Koeman nebude mít slitování

Blonďatý Nizozemec v roce 1992 ve finále tehdejšího PMEZ Barceloně ranou z trestného kopu v prodloužení zajistil slavné vítězství, ale se svým milovaným klubem prý nebude mít žádné slitování. I proto, že by nerad prohrál v prestižní bitvě nizozemských koučů s Frankem Rijkaardem, bývalým spoluhráčem z úspěšné reprezentační party "oranjes".

Oba trenéři mají před vzájemným utkáním přesně opačné starosti. Benfice bude chybět potrestaný útočník Nuno Gomes, nejlepší střelec portugalské ligy. Koeman tak bude spoléhat na útočné schopnosti kapitána Simaa a Geovanniho, kterých se Barcelona před lety zbavila jako neperspektivních.

Hosté budou mít starosti se složením obrany: karty či zranění vyřadily ze hry stopery Marqueze, Puyola, defenzivního záložníka Edmilsona a také ofenzivní talent Messiho. Barcelona prý Benfiku rozhodně nepodcení, svědčí o tom i skutečnost, že Rijkaard v sobotu při hubené bezbrankové remíze v Málaze šetřil klíčové hráče Ronaldinha a Deka.

Úterní program čtvrtfinále Ligy mistrů (začátky ve 20:45):
Arsenal FC - Juventus Turín, rozhodčí Fröjdfeldt (Švéd.),
Benfica Lisabon - FC Barcelona, Bennett (Angl.)

Reklama