Hlavní obsah

Poláci věří, že ve svém chrámu Čechy uvaří

CHORZÓW

Je jejich fotbalovým chrámem. Poutním místem, k němuž se uchylují a jež jim pomáhá ve chvílích zlých. Právě proto si Poláci vybrali pro kvalifikační duel s českým týmem Chorzów. Jsou přesvědčeni, že v kotli železobetonového monstra, do jehož ochozů se kdysi vešlo stodvacet tisíc diváků, ale kam jich po rekonstrukci mohou pořadatelé vpustit jen sedmačtyřicet tisíc, Radův tým uvaří.

Článek

Na diváky před sobotním večerním kvalifikační konfrontací s českou reprezentací Poláci ohromně spoléhají. Na kouzlo Slezského stadiónu zrovna tak.

„V celém Polsku nejsou nikde tak báječní a vášniví fanoušci, jako právě v Chorzówě. A nikde jich nechodí na fotbal tolik, jako právě tady. Zase nám pomohou,“ je přesvědčen kapitán polského národního týmu Michal Žewlakow.

Kočují po celé zemi a tudíž ví

Ví o čem mluví, neboť Poláci při kvalifikačních zápasech kočují po celé zemi. Vratislav, Bydhošť, Varšava, tam všude už prostředí vyzkoušeli, ale....

„...ale nikde se necítíme tak doma, jako právě v Chorzówě,“ věří legionář z řeckého Olympiakosu Pireus Žewlakow, že v polském fotbalovém chrámu jeho tým zabere a favorizovaný Radův výběr porazí.

„Potřebujeme vyhrát, abychom změnili náladu, která teď v našem fotbale panuje. Nikdy jsem nezažil tolik pesimismu a skepse, jako před utkáním s Čechy,“ burcuje všechny kolem sebe. Spoluhráče i fanoušky, v jejichž pomoc Beenhakkerova družina tolik věří. A nazapomene pochopitelně připomenout, že na den přesně před dvěma lety právě na Slezském stadiónu porazil jeho tým Portugalce a vydal se na triumfální pochod k branám evropského šampionátu.

Radu chystané peklo neděsí

Trenéry však historické reminiscence nevzrušují. Ani nizozemského kouče ve službách Poláků Leo Beenhakkera, natož pak trenéra české reprezentace Petra Radu.

„Jasně že si vybrali pro náš vzájemný zápas Chorzów. Stadión má největší kapacitu, velice kvalitní zázemí, kabiny servírují veškerý myslitelný komfort. I to svědčí o tom, jakou důležitost Poláci zápasu přikládají,“ meditoval Rada, když si betonové monstrum mající se v sobotu večer změnit v peklo na zemi prohlédl. „Máme natolik zkušený tým, že prostředí na hráče působit nebude,“ je si jistý svými svěřenci.

„Spoléhat jen na prostředí a pomoc diváků by bylo málo. A hledat v Chorzówě historické paralely a vracet se dva roky zpátky ke kvalifikačnímu utkání s Portugalci nám už teprve nepomůže, protože doba je jinde,“ nehledal pomoc v minulosti ani polský kouč Beenhakker.

„Češi jsou jasnými favority a nikoli na divácích, ale na nás bude, zda se jim dokážeme postavit,“ apeloval na svůj tým.

Reklama

Související témata: