Hlavní obsah

Ke spokojenosti mně něco chybí, nechal se slyšet trenér Rada

Tři body za povinné vítězství v San Marinu bral s uspokojením. Výkon svých svěřenců v kvalifikačním duelu s fotbalovým trpaslíkem rovněž. „Hráli jsme koncentrovaně a trpělivě, což bylo podstatné. A vyhrát jsme mohli mnohem výrazněji, kdybychom proměnili všechny šance, jež jsme si připravili,“ glosoval trenér české fotbalové reprezentace Petr Rada vystoupení svého týmu v San Marinu, přesto ale přiznal, že po podzimu mu ke spokojenosti něco chybí. O pár bodů víc!

Článek

Povinného vítězství jste sice dosáhli, ale výkonem svého týmu jste asi nebyl příliš nadšen ani vy sám...

Věděli, že soupeř zlobit do chvíle, dokud bude mít dost sil. Naše čekání mohlo být kratší, kdybychom do půle proměnili šanci, kterou měl Sionko. Neztráceli jsme ale  klid ani o přestávce, věděli jsme, že góly a vítězství musí přijít.

Chcete tím říci, že jste byl s vystoupením v San Marinu spokojen?

S koncentrovanosti a zodpovědným přístupem svých svěřenců určitě. Kdybychom proměnili příležitosti, jež jsme měli, vyhráli bychom mnohem výrazněji.

Šance jste ovšem proměňovali až po přestávce. Do půle to byla dost bída...

To proto, že se nedařilo plnit úkol, který hráči dostali. Šírl, Kováč, ale i Sionko nevyužívali křídelních prostorů a zbytečně se stahovali do středu hřiště, kde naráželi na tři protivníkovy stopery. A ti se z místa nehli, takže bylo těžké se přes ně dostat. Důležité však bylo, že jsem nezazmatkovali a nepropadli nervozitě, ale naopak se dál snažili o svou hru. To se nám vyplatilo...

Jenže vám hodně pomohl rychlý gól, jenž přišel hned po přestávce...

To určitě, protože jsme se uklidnili, začali využívat křídelních prostorů a přidali i další branky. A mohlo jich být i víc.

Přitom jste již před poločasem poslal rozcvičovat Necida, Jarolíma a Bednáře, ale ke střídání jste nesáhl...

Chtěli jsme zmiňované hráče dostat do „provozní“ teploty, abychom  mohli v případě potřeby zareagovat střídáním ve druhé půli. I třeba proto, že Polák měl problémy se svalem a my nechtěli riskovat jeho zranění.

Mimohodem - jak jste byl spokojen s výkonem dvou debutantů ve svém týmu Necida a Bednáře?

Oba přinesli do hry oživení a do mužstva zapadli. Necid dal gól, další šanci zahodil, což se stane, ale svou kvalitu potvrdil. Bednář byl sice na trávníku kratší dobu, ale svou práci také odvedl.

Nakonec jste vyhráli třígólovým rozdílem, ale po dvou rychlých brankách na začátku druhého poločasu to vypadalo, že jste spokojeni a hrajete jen na údržbu...

To v žádném případě, chtěli jsme přidat další branky a šance jsme na to měli.

A co body, které jste se svým týmem v dosavadním průběhu kvalifikace nasbíral? Jak jste s podzimním ziskem spokojen?

Představoval jsem si, že bodů budeme mít přece jen víc, ale musím brát v potaz kvalitu soupeřů, s nimiž jsme hráli. A také šest zápasů, jež nás na jaře ještě čekají. Až po jejich odehrání bude mít smysl počítat body.

A vy jste přesvědčen, že závěrečné sčítání dopadne pro českou reprezentaci úspěšně?

Určitě, protože já chci vyhrát každý zápas i celou kvalifikaci. Až se uzdraví naši tvořiví hráči, síla mužstva zase naroste, budeme silnější a o postup na mistrovství světa budeme v naší vyrovnané skupině bojovat.

Reklama

Související témata: