Hlavní obsah

Postup do Afriky už je utopií, takže výhra nad Polskem se změnila ve výhru Pyrrhovu

PRAHA

Afrika je ztracena. V předposledním díle kvalifikace o postup na MS 2010 sice česká fotbalová reprezentace Polsko góly Necida a Plašila 2:0 porazila, jenže šlo o Pyrrhovo vítězství. Slovinsko totiž v souběžném hraném zápase u Dunaje nad Slovenskem vyhrálo 2:0, takže Haškovu výběru zůstává už pouze teoretická naděje na postup. Ve středu musí porazit Severní Iry a spoléhat, že Slovinci nevyhrají v San Marinu. Po sobotě naivita a nevýslovná utopie!

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Necid (vlevo) a Jaroslav Plašil po zápase proti Polsku

Článek
Fotogalerie

Projevenou odvahou trenér Hašek sice prořídlé letenské ochozy zaskočil, soupeře však nikoli. S Barošem a Papadopulosem na hrotu útoku a vyloženě ofenzivními úkoly pověřeným Pudilem a Plašilem ve středové řadě si sice česká reprezentace v úvodu aktivněji počínala, alespoň opticky více ze hry měla, jenže výsledkem počátečního snažení byla jen Pudilova střela vedle a marný sprint Plašila pokoušejícího se dostihnout centr svištící před Kowalewskiho.

Poláci měli ke gólu blíž

Jinak ovšem žádný tlak, natož pak očekávaná převaha, z níž by se měly rodit šance a vytoužený gól znamenající tolik potřebné uklidnění. Zato zkažených míčů, nepřesných přihrávek a hlavně nedorozumění v zadních řadách se objevovalo až příliš...

Disciplinovaně a soustředěně bránící Poláci vyrážející dopřede nejen v rychlých brejcích, ale i postupnou, nikým a ničím nenarušovanou kombinací, tak měli mnohem blíž. Po dvaceti minutách se totiž zjevil Jelen sám před Čechem, ale v poloze padajícího střelce si s šancí nevěděl rady.

O necelou čtvrthodinu později už mu ovšem chybující obránci poskytli dostatek času a prostoru k tomu, aby zamířit mohl a Čech měl moc a moc starostí, aby jeho střelu vyrazil na roh.

Neuznaný gól přinesl probuzení

Až tento moment Haškův výběr na posledních osm minut první půle probral, Baroš dal dokonce gól, který ovšem sudí pro ofsajd neuznal, ale i tak si alespoň jakýsi náznak převahy vytvořil.

Ovšem převahy bez pohybu, potřebného zrychlení a hlavně nápadu, jímž by soupeře překvapil, neboť Rosického invence zůstávala nevyužita.

Údery přišly po přestávce

Až když do druhého poločasu vyrukoval mladý Necid, dostalo se Rosického nápadům zúročení. Už po šesti minutách zužitkoval kolmici, kterou od dirigenta z Arsenalu dostal a za pomoci tyče otevřel skóre. Zaslouženě, neboť český tým přidal na pohybu a rychlosti, začal soupeře mnohem aktivněji a hlavně důrazněji napadat, získával odražené míče.

A protože Čech po sedmi minutách bravurně zlikvidoval další velkou šanci hlavičkujícího Jelena, mohla ofenzíva pokračovat. Jankulovski ovšem trefil jen rukavice Kowalského, Baroš příležitost ještě větší zahodil. Až do třetice to vyšlo. Hlavičkující Plašil poslal parádní Pospěchův centr do sítě a český tým už s přehledem kráčel za vítězstvím.

Ovšem Pyrrhovým, neboť Letná věděla, že Slovensko u Dunaje se Slovinskem prohrává a postup do Afriky je ztracen. Publikum sice zoufale skandovalo "Slovensko, Slovensko!", ale nic platné to nebylo. Haškův tým sice vyhrál, ale de facto už šlo o vítězství zbytečné.

Česká republika - Polsko 2:0 (0:0)
Branky: 51. Necid, 73. Plašil. Rozhodčí: Larsen - Sonderby, Norrestrand (všichni Dánsko). ŽK: Jankulovski, Necid - Polczak, Iwanski, Glowacki. Diváci: 14 010.
Česká republika: Čech - Pospěch, Sivok, Hubník, Jankulovski - Plašil, Hübschman, Rosický (78. Jarolím), Pudil (86. Štajner) - Baroš, Papadopulos (46.Necid). Trenér Hašek.
Polsko: Kowalewski - Rzezniczak, Glowacki, Polczak, Gancarczyk - Blaszczykowski (68. Peszko), Iwanski, M. Lewandowski, Obraniac - Jelen (63. R. Lewandowski), Grosicki (81. Janczyk). Trenér Majewski.

Reklama