Hlavní obsah

Angličané v utkání s Německem opět doplatili na chybu brankáře

LONDÝN

Ve středu se opět potvrdilo, že anglická fotbalová reprezentace má dlouhodobě největší slabinu na postu brankáře. Právě chyba gólmana Paula Robinsona se největší měrou podepsala pod prohru 1:2 v přípravném utkání s Německem. Soupeř České republiky v kvalifikaci o mistrovství Evropy tak svému odvěkému rivalovi přichystal první porážku na zrekonstruovaném stadiónu ve Wembley.

Článek

Klíčový moment zápasu, ve kterém oběma celkům kvůli zranění chybělo hned několik hráčů základní sestavy, nastal ve 26. minutě. Brankář Robinson čekal, že hostující záložník Bernd Schneider odcentruje, jenže míč z kopačky německého kapitána zamířil do branky. Vyběhnutý Robinson s velkou námahou míč alespoň vyrazil, ale jen ke kopačkám Kevina Kuranyiho a německý kanonýr s přehledem vyrovnal na 1:1. "Připravil jsem si pozici na případný centr a pak jsem měl dvakrát smůlu. Nejprve, že míč směřoval do branky, a pak, že jsem to vyrazil přesně k útočníkovi. Lidé se na mě zlobí a já chápu proč," přiznal chybu sedmadvacetiletý gólman Tottenhamu.

Trenér Anglie Steve McClaren ho nejprve nechtěl kritizovat, dokud si neprostuduje videozáznam, ale pak přiznal, že šlo o klíčový okamžik. "Je znepokojující dostat takovou branku, protože jsme Němce sami posadili na koně," řekl kouč. "Robinson je z toho hodně zklamaný. Jako každý brankář, který dostane branku. Ale on se z toho dostane, jako v předchozích případech," připomněl moment, kdy se Robinson již podepsal pod kvalifikační prohru v Chorvatsku, když mu malá domů od spoluhráče přeskočila nohu a skončila v brance.

Němci hráli zpočátku s respektem

V řadách německých fotbalistů naopak po zápase propuklo bujaré veselí. "Máme velmi mladý tým a asi si dovedete představit, jak teď hráči v šatně skotačí," řekl trenér Joachim Löw, kterému se nelíbilo pouze prvních dvacet minut zápasu. "To jsme hráli s moc velkým respektem a příliš jsme se stáhli před naše pokutové území. Pomohlo nám ale vyrovnání a pak jsme ukázali odvahu a zápasu postupně dominovali," zhodnotil průběh zápasu.

Největším překvapením ze středečních zápasů je prohra úřadujících mistrů světa Italů na půdě Maďarska. Pod porážku 1:3 se velkou měrou podepsal stoper Fabio Cannavaro. Nejlepší hráč Evropy za loňský rok nejprve zavinil penaltu a pak neuhlídal Zoltána Geru, po jehož pasu dalo Maďarsko do prázdné branky třetí gól. "Ještě nikdy jsme neviděli Cannavara v takové krizi," napsal v titulku italský deník Gazzetta dello Sport.

Italové byli nerozehraní

Hráči a především trenér Roberto Donadoni se však stopera zastali. "Cannavaro udělal dvě velké chyby, ale to se ve fotbale stává. Navíc při odpískání penalty byl rozhodčí trochu přísný," pronesl Donadoni a připomněl, že Italové byli oproti soupeři nerozehraní, jelikož u nich liga ještě nezačala. "Nastoupili jsme proti mužstvu, které bylo čerstvější než my a které mělo větší zájem hrát. My jsme hráli lépe po většinu první půle, ale za stavu 1:1 jsme ztratili koncentraci. Každopádně to nebyl důležitý zápas. Musíme mít výsledky v kvalifikaci," dodal.

Maďaři si však výhru nad mistry světa patřičně vychutnávali. "Je to fantastická noc pro mě, pro hráče i pro fanoušky," rozplýval se po zápase trenér Péter Várhidi, kterému se vyplácí sázet na mladé hráče. "Věřili jsme jim. Jsou sice mladí a nezkušení, ale mají před sebou velkou budoucnost," uvedl.

Italové navíc přišli o obránce Marka Materazziho, který si poranil stehenní sval a není jisté, zda bude připraven zasáhnout do důležitého kvalifikačního zápasu s Francií. "Nějakou dobu jeho léčení zabere, ale je tu reálná možnost, že bude připraven proti Francii nastoupit," řekl lékař italského výběru Andrea Ferretti.

Thierry Henry je blízko rekordu

Právě s Francií sehrálo své přípravné zápasy Slovensko, další soupeř české reprezentace v kvalifikaci. V úterý nejprve proti sobě nastoupily B týmy obou zemí a z výhry se překvapivě radovali Slováci. O den později již v zápase nejlepších hráčů obou zemí dominovali Francouzi, kteří si vypracovali množství šancí, ale radovali se jen jednou. Těsně před poločasem se rychle rozehraným přímým kopem prosadil útočník Barcelony Thierry Henry. Vstřelil tak svůj 40. reprezentační gól a jen jeden zásah ho dělí od francouzského rekordu v počtu branek za národní tým, který drží Michel Platini.

"Rozhodčí se mě zeptal, zda chci posunout zeď na devět metrů. Já řekl ne," vysvětlil Henry moment, kdy nečekal, až dá rozhodčí pokyn ke hře a nachytal slovenského brankáře. Slováci sice věděli, že Henry podobné kousky zkouší často, přesto mu v tom nezabránili. "Henry už vstřelil několik takových gólů. Marek Hamšík se od něj bohužel pohnul, Henry viděl, že brankář stojí u tyče a tak mu to tam dal," řekl záložník Marek Mintál.

Irsko vyhrálo nad Dánskem 4:0

Nadšení zavládlo v zemi jednoho ze zářijových soků české reprezentace v kvalifikaci Irsku po výhře 4:0 v Dánsku. Trenér Steve Staunton tak alespoň na chvíli našel důvod k radosti po smrti svého otce, který zemřel tento týden. "Snad jsme mu dodali do tváře trochu úsměvu," uvedl střelec dvou branek Robbie Keane. "Toto vítězství nám zvedne sebedůvěru před dvěma důležitými zápasy v kvalifikaci se Slovenskem a Českou republikou," řekl kapitán týmu.

Ve stínu přípravných zápasů pokračovala kvalifikace o mistrovství Evropy. Nečekaný výsledek se zrodil ve skupině A, kde semifinalista posledního světového šampionátu i mistrovství Evropy z roku 2004 Portugalsko nečekaně zaváhalo na půdě Arménie, se kterou remizovalo 1:1. Alespoň bod zachránil parádním uvolněním a střelou podél brankáře Cristiano Ronaldo. "Dnešek je krásným večerem arménského fotbalu," řekl trenér domácích Ian Porterfield.

Reklama

Související témata:
  0 : 1 PSG - Dortmund 0 : 1 dohráno
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.