Hlavní obsah

Platini chce proti násilníkům na fotbale speciální policii

BRUSEL

Vyřešit vzrůstající násilí na fotbalových stadiónech v Evropě by mohla speciální sportovní policie. Myslí si to alespoň prezident evropské fotbalové unie UEFA Michel Platini. "Musíme zakročit a ochránit náš sport," řekl bývalý hvězdný fotbalista v Bruselu na konferenci zabývající se kořeny násilností páchaných fanoušky a strategií postupu proti nim.

Článek

"UEFA už vyzvala v této otázce národní svazy, jednotlivé kluby, i policejní orgány všech zemí. Nyní je třeba, aby sportovní organizace, vlády, právní instituce, a další vzájemně spolupracovali," prohlásil dále Platini.

Představitelé Evropské unie vyjádřili Platinimu podporu. "Chceme se tím zabývat a najít nejlepší řešení, jak vymýtit chuligány a násilí při sportovních zápasech," řekl v Bruselu eurokomisař pro oblast vnitra Franco Frattini. Nicméně myšlenka sjednocené evropské sportovní policie bude muset projít jednotlivými členy Unie.

Už teď ale může unie pomoci prostřednictvím existujících organizací jako jsou Europol a Eurojustice. Měly by se vytvářet policejní týmy složené z expertů více zemí pro zajištění bezpečnosti a fungovat by měly i společné programy pro výcvik policistů na sportovních akcích. Unie i UEFA se chce také poučit z toho, jak se s násilníky vypořádali v Británii poté, co byly anglické kluby vyloučeny z evropských pohárů po tragédii na Heyselově stadiónu v roce 1985.

V únoru letošního roku byl zabit policista při násilnostech fanoušků na Sicílii. Začátkem listopadu byl rovněž v Itálii zastřelen fanoušek, když se policie snažila zastavit násilí mezi dvěma znepřátelenými tábory.

Reklama