Hlavní obsah

Fotbal se chce stěhovat do Haškových Lipenců. Ale kvůli Ivanovi to neděláme, ohradil se Rajchl

PRAHA

Kuloární informace se potvrdily. Vedení českého fotbalu skutečně míní vyklidit své strahovské sídlo a přestěhovat se do Lipenců, vesnice na periferii Prahy, kde už léta bydlí jeho první muž Ivan Hašek. „Ale kvůli Ivanovi nové svazové sídlo v Lipencích rozhodně stavět nebudeme,“ ohradil se okamžitě místopředseda ČMFS Jindřich Rajchl proti spekulacím, jakou hru to nová strahovská garnitura rozehrála.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ivan Hašek (druhý zprava) se objímá při exhibici v Lipencích s Jiřím Jarošíkem. Za pár let bude mít v Lipencích i sídlo fotbalového svazu.

Článek

Stěhování ze Strahova má údajně logické důvody. Alespoň představitelé současné vládnoucí fotbalové garnitury to tvrdí.

„O sídlo v Kozí ulici jsme prodejem budovy přišli, na Strahově jsme jen v pronájmu. UEFA i FIFA přitom apeluje a tlačí na národní svazy, aby sídlily ve vlastním objektu. A nejen to – realizaci podobných projektů obě asociace i finančně podporují,“ argumentoval po čtvrtečním jednání výkonného výboru ČMFS Jindřich Rajchl, proč projekt Lipence dostává reálné kontury.

V Lipencích se každoročně hraje i fotbalová exhibice mezi mužstvy Ivana Haška a Horsta Siegla. Na snímku Ivana Haška (vpředu) stíhá Petr Kouba.foto: Právo/Lukáš Táborský

Za tři roky už adresa v Lipencích

„Musí ho ovšem schválit delegáti nedělní valné hromady. Teprve pak se na něm začne pracovat naplno,“ přibrzdil vizi Lipenců, kde samozřejmě nebydlí jen svazový předseda Hašek, ale třeba i někdejší letenský kanonýr Horst Siegl, první svazový místopředseda Dalibor Kučera. Přesto prozradil, že v roce 2014 by už mohl mít svaz, jenž by v té době už mohl být přejmenován na Fotbalovou asociaci České republiky, skutečně adresu v Lipencích.

„Prostředky na stavbu jsou zabezpečeny. Polovina by jich šla z dotací UEFA, resp. FIFA,“ přidával Kučera, o celkových nákladech na nové svazové sídlo však nechtěl mluvit ani on, ani Rajchl.

Projekt za stovky milionů

„Mluvme řádově o spodní hranici stovek milionů,“ připustil Rajchl, podle něhož by na stavbu areálu, jehož součástí bude fotbalový stadion s ochozy pro minimálně pro 1500 diváků, hotel a krytá hala, bylo použito i peněz za prodej budovy v Kozí ulici.

„Kolem 78 milionů nám na účtu po našich předchůdcích zůstalo. Neprojedli jsme je, jsou nedotčené a určené výhradně pro tento účel,“ potvrdil Rajchl.

Předseda ČMFS Ivan Hašek (vpravo) a místopředsedové svazu Jindřich Rajchl (uprostřed) a Dalibor Kučera.foto: Právo/Lukáš Táborský

Záměr, aby svazová generalita dál sídlila na Strahově, jak to svého času rovněž odsouhlasil a prezentoval výkonný výbor a prostředky získanými od UEFA se holedbal, ztroskotal na územním plánu Prahy 6, v němž Strahov figuruje jako „zelená zóna“.

Pozemky nikomu ze svazu nepatří

„Nakonec jsme vybírali ze dvou lokalit – nabízely se Hostivice a Lipence. Lepší dopravní dostupnost rozhodla pro Lipence,“ zdůvodnil volbu Rajchl.

„Část pozemků tam koupíme, část jich dostaneme do dlouhodobého pronájmu,“ nastínil vizi, kterou současná vládnoucí garnitura má. Rozhodně však odmítl, že by na prodeji pozemků profitoval některý ze strahovských fotbalových bossů, jak se v kuloárech spekuluje.

„Pozemky patří společnosti, která nemá s nikým z ČMFS nic společného,“ rezolutně Rajchl odmítl všechna podezření, jichž se je samo sebou moc dobře vědom.

Reklama