Hlavní obsah

Při přestupech byl loni největší zájem o brazilské fotbalisty

Londýn

V loňském roce byl mezi fotbalovými kluby největší zájem o brazilské hráče, jejichž přestupy tvořily téměř třináct procent všech celosvětových transferů. Ve své zprávě o tom informovala FIFA.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Brazilec Neymar do Barcelony. To byl jeden z největších přestupů loňského roku.

Článek

V roce 2013 bylo zaregistrováno 12.309 mezinárodních přestupů a v 1402 z nich figurovali Brazilci. Šlo o jejich odchod do ciziny, návrat domů nebo změnu působiště v rámci jiných zemí.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Nejoblíbenější destinací pro "Kanárky" bylo Portugalsko, kam zamířilo 106 hráčů, následované Japonskem (50), Spojenými arabskými emiráty (34), Jižní Koreou (30) a Maďarskem (28). Zpět do vlasti se loni vrátilo 672 brazilských fotbalistů, což rovněž bylo nejvíce ze všech.

Na druhém místě Argentina

Na druhém místě se s 695 fotbalisty umístila Argentina, která však za rok 2012 měla na přestupovém trhu o 91 hráčů více, takže zaznamenala nejvýraznější propad.

Loňské transfery vyčíslila FIFA celkem na 3,7 miliardy dolarů, což je o 41 procent víc než v předchozím roce. Nejvíc utrácely anglické kluby, které za posily vydaly 913 miliónů dolarů a zaznamenaly jednapadesátiprocentní nárůst oproti loňsku. Na druhém místě skončila s výrazným odstupem Itálie, která utratila 475 miliónů dolarů (nárůst 120 procent od roku 2012). Španělské celky zase nejvíce vydělaly, když za své hráče dostaly dohromady 565 miliónů dolarů.

Téměř čtvrtinou se na celkové přestupové sumě podílely kluby Monaco, Paris St. Germain, Manchester City, Tottenham a Real Madrid. Tato pětice utratila za nové hráče dohromady 828 miliónů dolarů.

Reklama