Hlavní obsah

Polák: Utkání se nám hodně nepovedlo, čtyři góly v zápase dostat nemůžeme

Jako kapitán musel liberecký stoper Jan Polák v dresu české reprezentace do 19 let v nedělním utkání ME proti Itálii spolknout hodně hořkou pilulku. Ta měla po prohře 3:4 nakonec sladkou příchuť, když i přes čtyři obdržené góly a porážku postoupil výběr trenéra Dovalila do semifinále. „Teď máme de facto zajištěnou medaili. V sedmnáctkách jsme získali stříbro, nyní saháme také po některé z medailí,“ těšilo po zápase Poláka.

Článek

Co říkáte vy jako kapitán a stoper ke čtyřem obdrženým brankám?

K tomu není moc co dodávat. Utkání se nám hodně nepovedlo, čtyři obdržené branky nepamatuji. Bohužel jsme udělali nějaké individuální chyby, dostali jsme nešťastný gól ze střely z dálky, z penalty. Italové nás bezezbytku potrestali. Musím jim pogratulovat, ten zápas vyhráli zaslouženě.

V první půli jste soupeře ale do velkých šancí nepouštěli...

To je pravda, v prvním poločase jsme byli lepší. Italové z minima vytěžili maximum. Vždy když jsme dotáhli, tak jsme inkasovali, musíme se nad tím zamyslet. Čtyři góly v zápase dostávat nemůžeme. Věřím, že se na semifinále zkoncentrujeme lépe.

Z čeho pramenily chyby, které vedly ke konečné prohře? Trenér Dovalil tvrdil, že by starší hráči zvládli utkání asi lépe...

Myslím si, že jsme dělali hodně chyb při přechodu do útoku, v rozehrávce, kdy jsme jim nabízeli šance do brejků. Italové měli navíc velice dobrou podporu hrotového útočníka. Pak se dostali dvakrát do úniku sami na branku a potrestali nás. Šance jsme jim de facto nabídli sami. Možná na tom něco je, že by se to v ligovém mančaftu nestalo. Musíme koukat dopředu. V klidu si to rozebrat a udělat za tím tlustou čáru.

S kým jste měl při obraně největší potíže?

Určitě to byl hráč s devítkou na zádech Okaka. Jako hrotový útočník hrál velmi dobře, kryl si balón, byl poměrně rychlý. Stahoval na sebe pozornost, což samozřejmě vyhovovalo Paloschimu, který si hledal místo kolem něj.

Nakonec můžete vděčit Anglii, že svůj zápas s Řeckem vyhrála 3:0. Znal jste průběh utkání?

Věděl jsem poločasový výsledek. V 88. minutě jsem věděl, že Anglie vede. Pět minut před koncem našeho utkání to bylo hodně těžké, člověk cítil bezmoc, kdy bylo hrozně těžké vstřelit dvě branky k remíze. Pomalu jsem upínal pozornost do Liberce, zaplať pánbůh, že to Anglie zvládla.

Jak zpětně hodnotíte základní skupinu?

Musíme si uvědomit, že jsme narazili na tři velice kvalitní soupeře. Dokázali jsme porazit Anglii, herně jsme přehráli Řeky. Itálie byla lepší, za naše chyby nás potrestala. Těžko jsme mohli vyhrát všechny tři utkání. Teď máme vlastně zajištěnou medaili. V sedmnáctkách jsme získali stříbro, nyní saháme také po některé z medailí. Myslím si, že máme úspěšný tým.

Reklama

Související témata: