Hlavní obsah

Analýza varuje: Slováci rozhodli v Praze hrou po pravém křídle

PRAHA

Dubnové derby postavilo postupové kalkulace národního týmu na hlavu. Čeští fotbalisté prohráli doma se Slovenskem 1:2, a tak pokud chtějí na mistrovství světa 2010, musejí v sobotu na Tehelném poli soupeři porážku oplatit. Statistická analýza Castrol Index ukazuje, že Slováci dokázali na Letné vyhrát především díky silné hře po pravé straně hřiště.

Článek

Slováci jsou favoritem derby, naši kvalifikační skupinu vedou zaslouženě, zní unisono z tábora české fotbalové reprezentace. „Chceme pochopitelně revanš za první zápas. Postavení soupeře v tabulce je však naprosto zasloužené. Slováci mají kolektivní sílu, týmového ducha, proto umí otočit výsledky. Mají velmi nebezpečný přechod do útoku,“ charakterizuje protivníka trenér Ivan Hašek.

Určitě zná nazpaměť záznam z prvního vzájemného duelu, v němž ještě nároďák vedl Petr Rada. Úvodní gól utkání padl po zpětné přihrávce Filipa Hološka na pravé straně pokutového území. Vítězný gól Erika Jendriška pak začal dlouhým míčem zahraným z pravého křídla obrany.

„Podle analýzy prvního zápasu, kterou provedl Castrol Index, je jasné, že pokud budeme chtít uspět, musíme se vyvarovat určitých chyb z tohoto utkání,“ říká kouč Stanislav Levý, garant projektu.

Pozor na zkušeného Šestáka

Analýzu každého kvalifikačního zápasu zpracovává díky nejmodernějšímu kamerovému systému, který rozebere každého hráče do nejmenšího detailu. Z nejrůznějších zaznamenaných údajů pak může vyvodit zajímavé souvislosti.

„Bude důležité nenechat soupeři v křídelních místech žádný prostor. Především pravá strana Slováků nám dělala v defenzivě velké problémy a z těchto prostorů začínaly obě akce vedoucí ke gólům. Bude potřeba být po stranách daleko aktivnější a snažit se dostat soupeře pod tlak,“ varuje Levý.

Podle internacionála bude důležité donutit protivníka, aby se musel ve větší míře věnovat bránění českých krajních hráčů. „Nejenom, že celkových 57 % útočných akcí bylo vedeno po pravé straně, ale také skutečnost, že se v těchto místech převážně objevuje bundesligou ostřílený Stanislav Šesták, naznačuje, jak bude mimo jiné důležité, tyto prostory vykrývat,“ vychází Levému ze statistik.

Češi musejí využít své útočné převahy

Česká reprezentace má podle analýzy Castrol Index v průběhu kvalifikačních zápasů druhý nejvyšší poměr přihrávek v poslední třetině hřiště (38,2 %). „Vypovídá to o tom, že jsme si vytvořili ve většině utkání převahu a dokázali dostat soupeře pod tlak,“ komentuje Levý. „Často byli nasazováni útočně ladění středoví hráči jako Jaroslav Plašil, Libor Sionko nebo dokonce David Jarolím.“

Má to však jeden háček. Češi jsou z 53 mužstev evropské kvalifikace až na 28. místě v počtu vstřelených branek. „To jasně ukazuje, kde máme problémy. Bude proto nutné hrát v útočné fázi nejenom důrazněji a jednodušeji, ale snažit se také o rychlejší a efektivnější zakončení. Nutno ovšem také podotknout, že nám často stálo v cestě míče do branky břevno nebo tyč,“ uzavírá Levý svoji analýzu.

Od toho, aby se produktivita zvedla, je v mužstvu navrátilec Koller, který by spolu s čerstvým otcem Barošem měl znovu nahánět soupeřově obraně hrůzu...

Reklama

Související témata: