Hlavní obsah

Reprezentace utržila v kvalifikaci ještě jednu ránu. Ztratila diváky

PRAHA

Ztracený a zapomenutý tým. V takové roli končila fotbalová reprezentace marnou kvalifikaci mistrovství světa 2010. Jistě, v závěrečných zápasech už neměla situaci ve svých rukou. Hrála však dvakrát doma a soupeřům se měla klepat kolena z bouřlivé atmosféry nabité poslední nadějí. Místo toho si však jako doma mohli připadat jak Poláci na Letné, tak i Severní Irové v Edenu.

Článek

Ran schytal český fotbal ve 3. kvalifikační skupině víc než dost. Malověrnost vlastních fanoušků k nim rozhodně patří. Jestliže se po EURO 1996 v Anglii či EURO 2004 v Portugalsku a dalších postupech na vrcholné turnaje dalo mluvit o české fotbalové euforii, nyní je definitivně pryč.

„Český fanoušek se asi namlsal tím, že ze všech předchozích kvalifikací jsme postoupili. Realita se ukáže, když se tolik nedaří. Myslím, že v této kvalifikaci jsme moc velkou podporu neměli. Ať si každý udělá obrázek sám...“ mrzelo Marka Jankulovského, že se s nároďákem musel loučit v poloprázdném Edenu.

„České fotbalové prostředí je specifické. Žádnému zahraničnímu trenérovi byste asi nevysvětlili, jak je možné, že jde stále o postup na mistrovství světa, ale na domácím stadiónu přitom mají v hledišti převahu Poláci a pak zase že je hlučnější polovina diváků ze Severního Irska,“ kroutil hlavou brankář a kapitán týmu Petr Čech.

Návštěvy doma
ČR - Slovinsko (1:0)Teplice15 220
ČR - Slovensko (1:2)Praha - Letná14 956
ČR - San Marino (7:0)Uherské Hradiště8120
ČR - Polsko (2:0)Praha - Letná14 010
ČR - Severní Irsko (0:0)Praha - Eden8002
Návštěvy venku
Severní Irsko - ČR (0:0)Belfast12 882
Polsko - ČR (2:1)Chorzów38 293
San Marino - ČR (0:3)Serravalle1500
Slovinsko - ČR (0:0)Maribor12 000
Slovensko - ČR (2:2)Bratislava22 000

Soupeři byli v Praze třikrát jako doma

Není to pláč zhrzených, realita dává hráčům za pravdu. Nepočítáme-li San Marino, musela reprezentace v kvalifikačních zápasech venku čelit návštěvám v průměru přes 21 tisíc diváků. Naopak průměr ze všech pěti domácích duelů se vyšplhal jen mírně nad 12 tisíc...

Když měla reprezentace poprvé výhodu domácího prostředí, mohla být ještě spokojená. Na Slovince přišlo v Teplicích 15 220 diváků. Jenže pak nedokázala vyprodat derby se Slováky a co bylo horší, hosté měli na Letné převahu i v neutrálních sektorech na hlavní tribuně. „Slováci si tu mohli připadat jako doma,“ láteřil tehdy Jankulovski.

Výletu na Moravu do Uherského Hradiště se proti San Marinu nedalo nic vytknout. Pražské finále však bylo tristní. Na Letné byli znovu více slyšet Poláci a návštěva ani nepřekonala úvodní teplický duel. V Edenu se pak zase roztahovali Severní Irové, což jim na prořídlých tribunách nedalo žádnou práci...

O důvod víc, proč si český fotbal postup na šampionát ani nezasloužil.

Reklama