Hlavní obsah

V nominaci české fotbalové jednadvacítky je i kanadský rodák Lensky

PRAHA

Rodilý Kanaďan Jacob Lensky se objevil v nominaci české fotbalové jednadvacítky na kvalifikační utkání o mistrovství Evropy v Severním Irsku. Trenér Jakub Dovalil povolal hráče nizozemského Utrechtu na doporučení předsedy svazu Ivana Haška. Lenského start však musí ještě schválit mezinárodní federace FIFA.

Článek

Poprvé se ve výběru jednadvacítky objevil i olomoucký stoper Pavel Dreksa, vrací se ostravský záložník Tomáš Mičola. Naopak chybí tvořivý záložník Jan Morávek z Schalke, který je kvůli malému hernímu vytížení jen mezi náhradníky.

Zápas v Severním Irsku může český výběr výrazně přiblížit k účasti v baráži o postup na ME, i proto kouč vybíral hlavně hráče s aktuální formou. "Pokud zápas v Severním Irsku zvládneme, hodně by nás to přiblížilo baráži. Rozhodně to ale nebude jednoduché, soupeř má svou kvalitu. Chceme tam ale bodovat," uvedl dnes na tiskové konferenci Dovalil, který při tvorbě týmu spolupracoval s novým trenérem reprezentačního "áčka" Michalem Bílkem.

Největším překvapením v nominaci je Lensky. Tip na v Česku neznámého hráče Utrechtu dal Dovalilovi předseda svazu Hašek. "Pak jsme ho začali prověřovat. Je to dlouhodobější záležitost. Je to rodák z Kanady, ale má i český pas," řekl Dovalil.

Lensky, který v juniorském věku hrál i v Čechách za Spartu a Slavii a prošel mládežnickými výběru Anderlechtu Brusel či anglického Blackburnu, však má na kontě již starty za kanadský národní tým do 20 let. Jeho "přestup" k české reprezentaci proto musí potvrdit FIFA. "Teď dokonce dostal pozvánky z kanadského áčka, ale máme zájem, aby reprezentoval Českou republiku. Je to hráč pro levou stranu obrany či zálohy a mohl by být velkým přínosem," uvedl Dovalil.

Kvalifikační utkání v Severním Irsku čeká českou jednadvacítku v úterý 17. listopadu v Ballymeně.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let pro kvalifikační zápas o ME v Severním Irsku (17. listopadu):
Brankáři
Jan Hanuš (Slavia Praha), Tomáš Vaclík (Vítkovice)
Obránci
Ondřej Čelůstka, Marek Suchý (oba Slavia Praha), Pavel Dreksa (Olomouc), Tomáš Fabián (Mladá Boleslav), Ondřej Mazuch (Anderlecht Brusel), Radim Řezník (Baník Ostrava), Zdeněk Šmejkal (Příbram)
Záložníci
Bořek Dočkal, Marcel Gecov, Lukáš Vácha (všichni Liberec), Tomáš Hořava (Olomouc), Jacob Lensky (Utrecht), Lukáš Mareček (Brno), Martin Zeman (Sparta Praha)
Útočníci
Jan Chramosta (Mladá Boleslav), Tomáš Mičola (Baník Ostrava), Michael Rabušic (Brno), Jan Vošahlík (Jablonec)

Reklama