Hlavní obsah

Neskutečná blamáž! Po prohře s Ázerbájdžánem skončili Češi poslední

PRAHA

Děs, kam až český fotbal klesl. Už ani s Ázerbájdžánem si nedovede poradit, ba co víc, v turnajovém duelu o třetí příčku v Al Ajnu, kdy mělo jít Bílkovu výběru o zbytek cti a zažehnání ostudy, s ním 0:2 prohrál. A navíc po chaotickém výkonu, jenž neměl s fotbalem nic společného. Blamáž v Emirátech byla tudíž dovršena, neboť na turnaji skončila česká reprezentace poslední a přes proklamované hledání nových hráčů se vrací s ostudou.

Foto: Jan Tauber

Mario Lička (uprostřed) v souboji s fotbalisty Ázerbájdžánu.

Článek

Možná si chtěli vynutit respekt, třeba jen mínili dokázat, že se českého výběru ani trochu nebojí, i když figurují v žebříčku FIFA o více než sto příček pod ním. Vyrukovali prostě pěkně zhurta. Během prvních pěti minut nasbírali Ázerbájdžánci dvě žluté karty a ještě si vynutili přerušení zápasu, neboť domácímu sudímu se nelíbilo, že na lavičce sedí trenéři a náhradníci v bílých tričkách, v nichž hráli čeští fotbalisté.

Češi? Obraz bídy a utrpení

Brnkání na už tak rozháranou psychiku Bílkových hráčů se jim vyplatilo. Dvacet minut rozháraného fotbalu, v nichž se český tým zmohl jen na zdlouhavé a až na liduprázdné tribuny signalizované náznaky útočných akcí, snadno přečkali a pak udeřili sami. Šimůnek podskočil centrovaný balón a pohyblivý Džavadov pohodlně skóroval.

Rána do vazu, z níž se český výběr do přestávky vůbec neprobral. Těžkopádný fotbal plný komplikací, nepřesných přihrávek a až zarážejících chyb pochopitelně nemohl na Vogtsův tým platit.

Rozklepaní, neschopní nebo možná neochotní předvést třeba jen svůj průměr, bázliví při přebírání míče a při rozehrávaní ještě víc, pomalí v myšlení i pohybu, vážící každý krok navíc, tak se v Al Ajnu prezentovali hráči, kteří by měli být budoucností českého fotbalu. Prostě obraz bídy a utrpení, který ani nesehranost nemůže omluvit.

Ani muezzin je neprobral

Ani muezzinovo svolávání k podvečerní modlitbě znějící během přestávky z minaretu sousedícího se stadiónem hráče neprobralo, rošády v sestavě rovněž ne. Bílkovi svěřenci v porovnání s první půlí sice trochu přidali a pohybem už tolik nešetřili, jenže se soustředěnou obranou protivníka si nevěděli absolutně rady. Akcím chyběla myšlenka, nápad i potřebné zrychlení, o střelbě pak vůbec nemluvě.

Ještě štěstí, že rychlé výpady důrazného a agresivně si počínajícího protivníka neskončilo další pohromou, neboť třeba Ramin měl ke druhému gólu hodně blízko. Nebezpečí ovšem hrozilo neustále, protože bojovní, dobře napadající Vogtsovi hráči byli nebezpeční až do konce a nakonec druhou branku zásluhou hlavičkujícího Abušova skutečně dali.

Podobná blamáž? Naposledy v Lucembursku!

Zápas tak dospěl k další turnajové blamáži českého výběru. I s Ázerbájdžánem prohrál, takže německý trenér v jeho službách Berti Vogts jen zářil. Nad Čechy měl zase navrch! Ti aby naopak chodili po návratu kanálem, neboť podobnou ostudu zažili naposledy před čtrnácti lety v Lucembursku.

Turnaj vyhrál Irák, který ve finále porazil domácí reprezentaci gólem Karíma z 20. minuty.

Turnaj v SAE, o 3. místo:
Česká republika - Ázerbájdžán 0:2 (0:1)
Branky: 25. Džavadov, 89. Abušov. Rozhodčí: Faríd - Salíh, Šamsí (všichni SAE). ŽK: Medveděv, Abušov. Diváci: 500.
Česká republika: Grigar - Limberský, Šimůnek, Rajnoch, Pudil (46. Hloušek) - Lička, Holek (80. Rozehnal), Matějovský (75. Fillo) - Papadopulos, Magera (63. Necid), Blažek (75. Švec). Trenér: Bílek.
Ázerbájdžán: Farhad - Medveděv, Levin, Alachverdějev, Abušov - Šukurov, Abbasov, Mamedov (90. Pereira), Čertoganov (32. Sagydov), Džavadov - Ramim (83. Nadirov). Trenér: Vogts.
Finále:
SAE - Irák 0:1 (0:1)
Branka: 20. Karím.

Reklama

Související témata: