Hlavní obsah

V istanbulském pekle chtějí Češi naplnit svou i trenérovu touhu. Máme na to, ujišťuje Vrba

Istanbul

Naplnit se dnes v noci v istanbulském pekle Vrbova touha, šlo by o začátek jako ze snu. O hotovou fantazii, protože zisk šesti bodů - a z duelů s největšími soupeři v kvalifikační skupině k tomu - by překonával nejsmělejší představy, s nimiž česká fotbalová reprezentace do bojů o EURO 2016 vstupovala. „Věřím, že jsme schopni uspět i v Turecku,“ netají trenér Pavel Vrba, že jeho tým může i duel s reprezentací země půlměsíce zvládnout a v Istanbulu body získat. Anebo alespoň bod, který by byl vzhledem ke konstelaci skupiny rovněž ohromně cenný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Pavel Vrba je přesvědčen, že jeho tým je schopen uspět i v Istanbulu.

Článek

Problém je ovšem v tom, že domácí Turci vstoupili do kvalifikace o EURO mizerně. „Po prohře v prvním zápase na Islandu to schytali a kritika se na ně valila ze všech stran," líčí legionář od Bosporu Tomáš Sivok, co se v Turecku dělo.

Kouč Terim v ohrožení není

„I proto považují zápas s námi za malé finále skupiny," přidává další znalec místních poměrů Michal Kadlec hrající za Fenerbahce, na jehož stadiónu Sükrüa Saracoglua se dnes večer kvalifikační zápas mezi Tureckem a českým týmem hraje.

„Tím ovšem netvrdíme, že domácí trenér Fatih Terim bude hrát v zápase s námi o svou budoucnost. Na to je v Turecku příliš uznávanou osobností, než aby se musel něčeho podobného obávat. Jeho tým ale vyhrát musí, protože jinak by to měl u fanoušků hodně těžké," nechal se slyšet Sivok.

I trenérovi Vrbovi je jasné, že domácí kouč Terim pozmění nejen složení mužstva, z něhož pro zranění vypadlo hned několik opor v čele s kapitánem Emrem Belözogluem a nejlepším útočníkem Burakem Yilmazem, ale i taktiku. Nepředpokládá, že by Turci vsadili na hru se třemi obránci, s níž vyrukovali na Islandu a se kterou neuspěli.

Turci změní sestavu i styl hry

„Očekávám, že i proto bude způsob jejich hry jiný. Jsou postaveni do situace, kdy musí vyhrát," svěřoval se Vrba, co od protivníka očekává. „Jen na tři obránce hrát rozhodně nebudou," přizvukuje Sivok.

V jednom jsou ale jak trenér, tak i oba legionáři ve službách istanbulských klubů zajedno. Turci půjdou za vítězstvím tvrdě. A s velkou podporou publika k tomu. „Neberou nic jiného než vítězství. A vůbec nepřipouští, že by nevyhráli," potvrzuje Kadlec, jaká atmosféra v domácím táboře navzdory absenci celé řady hráčů vládne.

„Turci rozhodně nejsou v situaci, kdy by jim absence tří či dokonce pěti fotbalistů měla dělat problémy. Naopak, může to být výzva pro další hráče, kteří na svou příležitost čekají. Vždyť domácí celek je poskládán ze tří top mužstev turecké ligy a doplněn o legionáře ze zahraničí," nemyslí si trenér Vrba, že by vynucené korektury v nominaci s domácím týmem otřásly.

„Jisté oslabení to pro Turky představuje, ale na druhou stranu každý hráč jejich národního týmu patří k top fotbalistům v Turecku. Takže přesto, že jim pár hráčů chybí, to pro nás nebude jednoduché. Musíme se na zápas soustředit stejně, jako kdyby na hřišti byli," připomíná Kadlec.

Absence opor domácí nerozhodí

„Bude to podobný zápas, jako před měsícem v Praze s Oranje, protože oba týmy hrají obdobným stylem. Nejde jen o techniku, úžasnou práci s balónem a o to, že se turečtí fotbalisté dovedou prosadit v každé situaci, ale i o taktickou vyspělost jejich celku," je jasné kouči české reprezentace.

„Musíme proto hrát od samého začátku organizovaně a počínat si aktivně, nesmíme hrát zezadu, ale naopak využívat každou příležitost k protiútoku. Máme potřebnou kvalitu, abychom zápas zvládli," je přesvědčen trenér Pavel Vrba, že české reprezentace může v istanbulském pekle uspět a vytoužené body získat.

„Šlo by o potvrzení domácí výhry nad Nizozemskem a výborný vstup do kvalifikace. Ale zatím o nic víc," připomíná kouč, že ani po bodovém importu od Bosporu by se v postupových oblacích nevznášel.

Turecko - Česká republika
Kvalifikace o postup na EURO 2016, Istanbul, výkop v 20:45
Základní sestavy:
Turecko: Zengin - Gönül, Kaya, Topal, Erkin - Tufan, Inan, Turan - Sahan, Bulut, Töre.
ČR: Čech - Kadeřábek, Sivok, Kadlec, Limberský - Darida, Vácha - Dočkal, Rosický, Krejčí - Lafata.
Zápas rozhoduje Švéd Eriksson, přímý přenos vysílá ČT Sport.

Reklama

Související témata: