Hlavní obsah

Trenér Norska si proti českým fotbalistům věří

OSLO

Norští fotbalisté jsou sice v žebříčku FIFA 33 míst za českým týmem, přesto si před baráží o účast na mistrovství světa věří. Kouč Aage Hareide nepovažuje Brücknerův výběr za neschůdnou překážku. "Já jsem docela spokojený. Hlavně, že jsme se vyhnuli Španělsku," řekl Hareide v rozhovoru pro televizi TV2 na adresu týmu, který Norům zavřel před dvěma lety v baráži dveře na ME.

Článek

O Češích mluvil ve všech směrech jako o příjemném soupeři. "Mají v poslední době problém dát gól, jsou rozhodně slabší, než byli na Euru," prohlásil norský kouč se sebevědomím v hlase. Nepřímo soupeře označil za favorita. "Bude na ně větší větší tlak než na nás. Tenhle tým nám bude vyhovovat," řekl.

Kdo postoupí z baráže o MS 2006?
Hlasujte v anketě Sportu.cz!

Jak vyřadit Čechy, na to má jasný plán. "Když budeme hrát dozadu jako v celé kvalifikaci, tvrdě a fyzicky, uspějeme," slíbil Hareide českým útočníkům bolestivých 180 minut. Pro deník Dagbladet nicméně Hareide přiznal, že toho moc o České republice neví. "Myslím si ale, že nám bude jako soupeř vyhovovat," uvedl trenér.

Kouč je rád, že Češi nemohou počítat s Kollerem

Přehled má především o tom, že žádný tým nedal v kvalifikaci víc branek než ten český. Pětatřicet gólů ve 12 zápasech považuje za velmi dobrou bilanci, upozorňuje však, že devět z nich dal Jan Koller, který hrát nebude. "To je pro nás obrovská výhoda. Je to vynikající koncový hráč a ve vzduchu představuje ohromnou sílu," konstatoval norský trenér.

Hareide nepovažuje za problém, že rozhodující zápas se hraje 16. listopadu v České republice. Norové si vedli v kvalifikaci venku mnohdy lépe než doma. "V těchto zápasech bývá velký tlak na domácí tým, a to Češi určitě zjistí. Navíc jsem si jistý, že do Česka přivezeme nadšené fanoušky, kteří nám pomohou," slíbil Hareide.

Ve Finsku měli Norové špiona

"Rozhodně máme šanci," souhlasí s Hareidem také Jarl Torske, kterého norský fotbalový svaz vyslal jako "špiona" už dokonce na středeční kvalifikační zápas v Helsinkách, v němž Česká republika porazila Finsko 3:0. "Nevidím to černě. Podle mne odehrajeme dva vyrovnané zápasy a máme padesátiprocentní šanci postoupit," dodal Torske, který v současnosti trénuje norskou fotbalovou devatenáctku.

"Češi mají dobrou obranu a ukázali dobrou morálku. Byli kvalitní i v útoku. Hrají míče přímo dopředu," sdělil deníku Aftenposten některé své postřehy Torske, který ale také poukázal na to, že Finsko bylo ve středečním utkání velmi slabé. "I u českých hráčů jsem ovšem objevil jisté slabiny," doplnil nekonkrétně Torske.

Podle Hodgsona musí Norové vsadit na přísnou obranu

Těsné výsledky předpokládá i bývalý trenér norského národního družstva Nils Johan Semb. Připustil, že česká reprezentace patří k nejlepším týmům v Evropě, v kvalifikačních zápasech však podle něj podávala nestabilní výkony.

Anglický trenér norského týmu Viking Stavanger a budoucí trenér finské reprezentace Roy Hodgson sází na přísně organizovanou norskou obranu. "Na loňském mistrovství Evropy byli Češi vynikající, dokud se nesetkali s Řeckem, které mělo dobře řízenou defenzivu," upozornil Hodgson. Podle něj má český tým čtyři přednosti: zkušenosti, fyzickou sílu, dobře trénované hráče a dobrou techniku.

Reklama

Související témata: