Hlavní obsah

Spílají mu do zrádců, vyhrožují. Ale třicetiletý mazák se hájí, že šlo o lásku na první pohled

Praha

Symbol změny pořádků! I tak lze vnímat šokující přestup Leonarda Bonucciho, který během léta rozdělil fotbalové fanoušky na Apeninském poloostrově. Italský zadák byl jednou z ikon Juventusu Turín a měl se stát v budoucnosti jeho největším symbolem. Jenže se upsal milánskému AC, klubu pokoušejícímu se o výstup zpět na výsluní.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Leonardo Bonucci v dresu AC Milán.

Článek

Posledních šest sezón v rukách magnáta Silvia Berlusconiho AC Milán uvadal, marně usiloval o titul. Jenže prodejem čínskému vlastníkovi v průběhu jara nastal obrat. Noví majitelé vyplatili za hvězdné posily 140 milionů eur, jako diamant na vrchol pyramidy pak koupili za 42 milionů eur Bonucciho. Muže, jenž s Juvenusem vládl posledních šest sezón v sobotu startující Serii A. Teď má být pilířem nové obrany AC, kde jej rovnou ustanovili kapitánem!

„Upřímně, měl jsem obavy z přijetí fanoušků," přiznal 30letý borec pro italská média. Ale příznivci AC Milán příliš dlouho úpěli v bídě, než aby si mohli dovolit nenávist vůči hvězdě, kterou nový vlastník přivedl. „Nadšení lidí mi dodalo obrovskou energii," rozplýval se borec, jenž je v Miláně oslavoval jako nový hrdina a spasitel.

Na druhou stranu příznivci Juventusu mu spílají do zrádců, žoldáků a vyhrožují. „Uráží mě, protože jsem odešel k rivalovi. Ale nemá smysl řešit komentáře na sociálních sítích," zůstal nad věcí Bonucci.

„Můj bývalý trenér Allegri řekl, že odchod z Juventusu byl jen má volba. Ano, má pravdu. Ale už nezmínil, že šlo o důsledek rozhodnutí, která společně s vedením činil," naznačil Bonucci, že vztahy s trenérem Staré dámy nebyly idylické.

„Kdyby šlo o peníze, opustil bych Itálii. Měl jsem pohádkové nabídky z Chelsea či Manchesteru. Láska se narodí hned, nebo nikdy. Můj přestup nejvěrněji vystihuje fakt, že jsme se domluvili za osmačtyřicet hodin. Můj život je výzva. A projekt, na jehož startu stojí AC, je mimořádně ambiciózní," lebedí si.

Nehodlá slevit ze zvyku v podobě zisku trofejí. „Učil jsem se od velkých mistrů fotbalu jako jsou Buffon, Pirlo či Chiellini. Vím, co je klíčové. V šatně nesmí být prostor pro samolibost, hlavní je tým," vykládal Bonucci.

„Chci se stát tím, čím byl Adrea Pirlo! Jen opačně," připomínal Bonucci legendárního záložníka, který v létě 2011 odešel z AC do Juventusu a pozvedl jej na vrchol. „Mám sen, že vrátím AC na fotbalový Olymp. Jediné, čeho jsem nedosáhl v Juventusu, je triumf v Lize mistrů. Do čtyř let tuhle trofej chci," předsevzal si vůdce nového AC Milán.

Reklama

Související témata: