Hlavní obsah

Rozhodčí si problémy v nastaveném čase dělají sami, myslí Macela

NYMBURK

Předseda komise fotbalových rozhodčí Luděk Macela na jarní část fotbalové sezóny nechystá žádné novinky. S výkony prvoligových a druholigových rozhodčí je spokojen, jediný problém vidí v nedostatečném počtu sudích. Jejich řady opustil ze zdravotních důvodů i Jaroslav Jára, který se v podzimní části zviditelnil chybami v utkání Ostravy s Mladou Boleslaví.

Článek

„Když jsem nastoupil do své pozice, dal jsem si za cíl, aby rozhodčí neřídili utkání tendenčně, což se podle mého názoru daří. To je důležité i do budoucna. Zároveň bych chtěl, aby co nejméně chybovali a aby se zlepšil pohled veřejnosti na rozhodčí,“ řekl ve středu na setkání se sportovními novináři Macela.

Podle Macely jsou výkony sudích působících v českých ligách kvalitní. Nelíbí se mu jen postoj veřejnosti, která má ještě v živé paměti korupční aféru. „Odehrálo se asi 240 utkání a procento chyb podle mě nebylo špatné. Čeští rozhodčí udělali stejný počet chyb jako v zahraničních ligách,“ míní Macela. Prvoligový  rozhodčí Jan Jílek vidí negativní náhled na sudí také v tom, že se o přehmatech rozhodčích často mluví v médiích. „Obrovsky se utáhla medializace chyb rozhodčích. Nechci obhajovat práci ve vztahu k novinářům, ale kromě tří zápasů jsme nechybovali,“ tvrdí rozhodčí. „A to byly výjimky,“ dodal Macela.

Ve druhé nejprestižnější skupině je pouze Královec

Z českých sudí přitom není ani jeden v nejprestižnější mezinárodní skupině pro nasazování do zápasů. Ve druhé nejprestižnější je pouze Královec, ve třetí Matějek. Podle Macely je to problém lobbingu z české strany na půdě UEFA. „Je to samozřejmě věc diplomacie a výkonnosti. Právě diplomacie by měla pracovat víc,“ myslí Macela.

Předseda komise rozhodčích poukázal ještě na jednu zajímavou věc, na chyby sudích po vypršení základní doby utkání. „Rozhodčí si problémy v nastaveném čase dělají sami. Zadají například tři minuty přesčas, a pokud padne gól pár vteřin po uplynutí dané doby, jsou pranýřováni,“ upozorňoval na to, že právě v závěrečných minutách padá hodně branek. Jílek mu dal za pravdu. „Pokud se například kope standardní situace a uplyne doba nastavení, máte právo zápas ukončit. Záleží pak na každém jedinci, zda k nevoli stadiónu i hráčů zápas ukončí. Rozhodčí musí nechat odehrát pouze penaltu. Je pravda, že si za některé problémy můžeme sami,“ přiznal.

Macela chce odebrat peníze za nepovedený zápas

O profesionalizaci rozhodčích Macela neuvažuje. Hlavní sudí za prvoligové utkání inkasuje 17 000 korun, asistent 10 000, ve druhé lize jsou odměny zhruba poloviční. Delegát utkání inkasuje tři tisíce. Macela chce na příštím zasedání Výkonného výboru ČMFS navrhnout ztrátu nároku na finanční ohodnocení za utkání, ve kterém rozhodčí bude chybovat a komise jej za to potrestá omezením delegace. K větší konkurenci by mohli přispět noví sudí, kteří se ale do funkce muže s píšťalkou příliš nehrnou. Macela by tak rád přesvědčil bývalé fotbalisty, kteří svou aktivní kariéru skončili předčasně, aby začali pískat.

Dalším bodem Macelova plánu je přistoupení ke konvenci UEFA. „Teď se podařilo projít pouze třem novým zemím - Rakousku, Irsku a Dánsku. Jsme k ní již přihlášeni, ale musíme splnit všechny podmínky. Pokud se to podaří, na výchovu a získání nových rozhodčích obdržíme dotaci 200 tisíc švýcarských franků a v dalších pěti letech každý rok 100 tisíc franků. Což je asi 10 miliónů korun a to není zanedbatelná částka,“ nechal nahlédnout do svých plánů.

Do druhé poloviny ligy se jména na listině rozhodčích měnit nebudou. Jediným, kdo už na jaře nevyběhne na české trávníky, je Jaroslav Jára, který ukončil kariéru ze zdravotních důvodů. „Už v podzimní části měl svalové problémy,“ vysvětlil Macela.

Reklama

Související témata: