Hlavní obsah

Rozpočet Slavie bude sto miliónů korun, tvrdí Platil

Slavia dostala licenci a bude hrát nejvyšší soutěž. V podstatě všechny podmínky, které stanovil svaz, byly splněny díky štědré ruce nového majoritního vlastníka, společnosti Natland Group. Z úterního jednání Licenčního tribunálu odcházel velmi spokojený i generální ředitel Slavie, Miroslav Platil. „Nevylučuji, že to dnes pořádně oslavím. Tohle je první a velice důležitý krok k oživení Slavie,“ zdůraznil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Platil, generální ředitel fotbalové Slavie

Článek

Oddechl jste si, že Slavie dostala licenci?

Pochopitelně! Jsem rád, že to, čemu jsem věřil, se povedlo dát do stavu, kdy Slavie bude hrát Gambrinus ligu a můžeme tak dál pracovat. Ztráta licence by byl pro klub obrovský problém. Cesta zpět by byla mnohonásobně těžší a také delší. Jsem rád, že Slavia je zachráněná, ale teď ji musíme doléčit. Nebudeme žít v oblacích, zůstane oběma nohama na zemi. Co se týká financí, budeme utrácet jen peníze, na které uvidíme.

Takže máte vyhráno...

My jsme nevyhráli žádnou válku, tu jsme ani s nikým nevedli. Pouze jsme vyřešili jeden velký problém. Dál musíme pracovat s velkým nasazením, protože nic neskončilo, vše naopak začíná. Dík za to, že jsme udělali tak důležitý krok, patří všem spolupracovníkům na sportovním úseku i v logistice, před nimiž smekám, protože za podmínek, v jakých jsme pracovali, zůstali opravdu jen ti zocelení. Ukázalo se, že na hřišti i v zázemí to bylo všechno o charakterech těch lidí. Já jsem snad tým tmelil a rozdával víru, že všechno dobře dopadne. Pracovat ale museli oni.

Jaké si kladl Licenční tribunál podmínky?

Chce dohlédnout na vývoj hospodaření Slavie. Chce být čtvrtletně informován o stavu hospodaření, splácení závazků, tedy vyplácení odměn a platů. Chce znát závěry valné hromady, které rozhodnou definitivně o složení akcionářské struktury, kterou jsme předložili. Ty valné hromady budou podle mne dvě. V brzké době by měla proběhnout mimořádná valná hromada a poté řádná.

Co se stane, když Slavia podmínky nesplní?

Podle řádů by nás čekaly sankce, tou mezní je odebrání licence. Věřím, že nic takového nenastane. To už by Slavie zažít neměla. I proto chce mít svaz přehled o tom, co se ve Slavii děje po ekonomické stránce.

Upřesnili jste i způsob jednání či splácení dluhu společnosti ENIC?

To je věc Natland Group, která se společností ENIC jedná. O tom bude informovat sama.

Jak jste doložili vlastnickou strukturu, což bylo jednou z podmínek pro udělení licence?

Knihou akcionářů, což je oficiální dokument. Tam je jasně napsáno, kdo kolik vlastní akcií. Proto chce svaz i notářský zápis z valné hromady, který jako formální akt potvrdí akcionářský stav. Majoritním vlastníkem je Natland Group, což je rozhodující. Je tam hodně drobných akcionářů, mezi nimi i stovky fanoušků, kteří se ale vejdou do jednoho procenta.

K podmínkám patřilo i doložení finančního zabezpečení do nové sezóny. Z toho vyplývá i rozpočet klubu...

Rozpočet klubu je na hranici sta miliónů korun. V úsporném programu se nepočítá s nějakými velkými nákupy hráčů. Následující rok by měl být vyloženě stabilizační. V rozpočtu je garance akcionářů, kteří za něj přebírají rozpočet a jsou připraveni pokrýt ze svých zdrojů případnou ztrátu. Natland kryje rozpočet nejvýrazněji.

Všechny dluhy vůči hráčům, členům realizačního týmu a zaměstnancům jsou uhrazeny?

Pokud jde o zaměstnance, vše je vyrovnáno. Co se týká hráčů, vše bylo dorovnáno do konce ledna, některým až do března. Prémie například ještě za tituly nebo Ligu mistrů, už mají doplaceny. Hráči nám posílají faktury, takže denně odcházejí na jejich účty platby. Než odejdou na dovolenou, měli by mít vše zaplaceno. Úplně nejzazší termín jsme si dali 30. června, přes ten nepůjdeme, ale věřím, že to bude dřív. Prostředky na platby dal Naltland.

Hovořil jste o prvních krocích, co bude následovat?

Musíme připravit novou sezónu. Začíná to rozjezdem marketingu, přes dořešení smluvních otázek s hráči, kterým končí smlouvy, až po zabezpečení mládeže. Co se týká hráčů a posil, chceme držet určitý limit, který bude provázaný a průhledný. Co se týká mládeže, věnujeme jí víc pozornosti. Je smutné, když v lize hraje spousta slávistů a my taháme odjinud hráče, kteří nejsou lepší.

Reklama

Související témata: