Hlavní obsah

V Liberci začíná hon na ostravský Baník

PRAHA

Fotbalové jaro je tady! Odpoledne na libereckém stadiónu U Nisy v úvodním duelu 17. kola Gambrinus ligy přivítá domácí Slovan vedoucí tým soutěže Baník Ostrava. Zápas naznačí, jak bude odolávat honu ze strany soupeřů, z nichž ten nejvážnější - novými tvářemi nabitá pražská Sparta - hraje rovněž v sobotu v podvečer v Opavě.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Fotbalisté Ostravy nepoznali během ligového podzimu přemožitele... (ilustrační foto)

Článek

Přes spíše zimní počasí se čekají návaly v hledištích. Kolo přinese řadu premiér včetně té, kterou si u libereckého týmu odbude nová trenérská dvojice Stanislav Griga-Vítězslav Lavička.

"Nesmíme podlehnout tomu, že k nám přijede soupeř, který ještě v soutěžním ročníku neprohrál, nesmíme mít z něho přílišný respekt. Pokusíme se ohromující sérii Baníku zastavit a úspěšně vykročit do bojů o umístění, zaručující účast v Poháru UEFA," plánoval Griga.

Musel rozřešit otázku, zda do branky půjde Hauzr, nebo nová akvizice Lejsal. Liberečtí příznivci věří, že v dresu Slovanu se objeví i obránce Holeňák. Hlavní slovo ohledně jeho jarního působení v mužstvu má klubové vedení.

Na severu Čech možná vyprodáno

Ostravští v posledních čtyřech přípravných utkáních nedostali gól, ale zároveň jich moc nedali. Základní sestava je stabilní, žádné překvapení by se objevit nemělo. Trenér František Komňacký řešil pouze složení útočné dvojice. Postaví vedle Heinze vysokého Mageru nebo znovu dostane příležitost Matušovič, kterého bolely záda?

"Obě mužstva se sledovala během soustředění na Kypru, nemáme se asi čím překvapit. Naší výhodou je, že jsme učinili jen minimum zásahů do týmu," uvedl asistent kouče Baníku Pavel Vrba a dodal, že zranění si už doléčili Heinz, Slončík i Žůrek: "Chybí tedy jen dlouhodobě Dvorník."

Hrací plocha byla i při rozmarech počasí včera v dobrém stavu. "Pokud nepřijde v sobotu dopoledne vydatné sněžení, mělo by se hrát na kvalitní ploše," poznamenal sekretář libereckého klubu Pavel Jirouš.

Zápas bude i díky chystanému náporu ostravských fanoušků zřejmě provázet výborná divácká kulisa. "I naši příznivci vnímají utkání jako velký svátek. Do hlediště se vejde 9090 diváků a nevylučuji, že bude vyprodáno," uvedl tiskový mluvčí Liberce Lukáš Váňa.

Ostravský Baník dvacetkrát v řadě v lize nepohrál a zápas v Liberci by mohl napovědět, zda lídr tabulky udržel formu a zda bude dávat góly.

Program 17. kola první fotbalové ligy
Sobota 14. února:
14:25: Liberec - Ostrava (přímo TV Nova), 17:00: Slavia - Blšany, Synot - Brno, Opava - Sparta
Neděle 15. února:
10:15: Viktoria Žižkov - Viktoria Plzeň, 17:00: Příbram - Teplice, České Budějovice - Zlín
Pondělí 16. února:
16:40: Olomouc - Jablonec

Reklama