Hlavní obsah

Mistrovská forma? Do té má Baník daleko

PRAHA

Baník Ostrava sice neprohrál pět ligových zápasů, ale do mistrovské formy především ze stejného období minulého roku má hodně daleko. Na mezinárodní scéně mají jeho výkony blíž k ostudě než k důstojným vystoupením pohárového reprezentanta semifinalisty letošního mistrovství Evropy.

Foto: archiv

Trenér Baníku Ostrava František Komňacký.

Článek

"Prohráli jsme první utkání doma s Teplicemi, ale pak jsme na Bazalech dvakrát vyhráli, venku dvakrát remizovali a v pondělí zvítězili v Příbrami. Co však stačí v naší lize, je málo na špičkový evropský tým. A my jsme se s dvěma takovými utkali," ohlédl se za dosavadní bilancí trenér Baníku František Komňacký.

I pětigólový debakl v předkole Ligy mistrů v Leverkusenu podle něj vypadá jinak, když si uvědomíme, že krátce poté tamtéž dostal Bayern Mnichov čtyři a Real Madrid tři branky.

Hvězdné manýry netrpí

Ostravský kouč si je vědom slabších výkonů svých svěřenců i změn v jejich hlavách po zisku titulu. "Když hráč, který před pár roky zametal schody, najednou vystupuje z autobusu a ječícím dívkám podepisuje ruce a prsa, je vidět, že to s ním zahýbalo," řekl neadresně Komňacký.

"Ti, co neodvedli stoprocentní výkon, budou příště sedět na lavičce. Není lepší způsob, než když takto dáte hráči najevo, že se bez něho mužstvo obejde," zdůraznil kouč.

König se podle Komňackého vrátil mezi tyče plánovaně jako jednička. "Potřeboval si odpočinout, ale bylo jasné, že jakmile bude chtít, vrátí se, ať bude Raška chytat jakkoli. Určitě je dobré mít dva tak dobré brankáře," uvedl. Pro slabší výkon šli v Příbrami ze hřiště Zavadil a Matušovič. Čížka trenér šetřil, počítal s ním v průběhu zápasu a vystřídal geniálně. Čížek vítězný gól vstřelil, na vyrovnávací přihrál dalšímu muži z lavičky Bystroňovi.

Celkově však Baník zaostal za svými mistrovskými výkony v nasazení, rychlosti a důrazu i zakončení. V minulé sezóně se prezentoval také víc jako tým. Na podzim jako by mužstvo netáhlo za jeden provaz a určitě to není jen proto, že k pohodě scházejí Heinzovy góly. "V minulé sezóně jsem nemusel dát jedinou pokutu, v této už několik," naznačil trenér, že v mužstvu skutečně neklape vše, jak by mělo.

Nikdo nic nevěděl, prohlašovali hráči

Nejen v ostravských kuloárech se mluvilo o tom, že pokud Baník v Příbrami prohraje, může to být poslední zápas Komňackého na jeho lavičce. Vedení klubu na toto téma hovořit nechtělo. Hráči prý také nebojovali za trenérovu záchranu..."Nic jsme nevěděli, opravdu," dušoval se Martin Čížek.

Samotný Komňacký prý rovněž na toto téma s nikým z vedení nemluvil. "Kdybychom prohráli, nemohu vyloučit, že by k jednáním na toto téma došlo. Myšlenka, že když je mužstvo v tabulce šesté, můžete skončit, napadne asi každého trenéra. Musel by to být sakra Trapattoni, aby si byl jistý. Ale s tím, že vám hrozí vyhazov, se fotbalový trenér musí naučit žít. Může to přijít třeba za dva zápasy," přiznal kouč s tím, že věří ve výkonnostní obrat svých svěřenců a vzestup jejich formy.

Reklama

Související témata: