Hlavní obsah

Policie skončila vyšetřování korupce Synotu

PRAHA

V kauze korupční fotbalové aféry FC Synot Uherské Hradiště, v níž je obviněno deset funkcionářů a rozhodčích, již policisté Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Brno dokončili vyšetřování a kompletní spisový materiál předali dozorujícímu okresnímu státnímu zástupci v Kroměříži Pavlu Pukovcovi. Spis má přes tisíc stránek.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Vyšetřování kauzy Synot policie uzavřela.

Článek

"Materiály obsahují návrhy na podání obžaloby u všech obviněných," řekl v pátek Právu Pukovec. "Nyní všechny materiály prostuduji a nejpozději do čtrnácti dnů rozhodnu o dalším postupu. V úvahu přichází podání obžaloby, zastavení trestního stíhání, nebo vrácení spisu k doplnění," řekl Pavel Pukovec. Pokud by byla obžaloba podána a soud ji přijal, mohli by obvinění stanout před trestním senátem ještě letos.

Na dotaz, která varianta přichází v úvahu u jednotlivých případů se Pukovec odmítl vyjádřit. "Nechci předjímat, spisy jsem povinen nejdříve důkladně prostudovat, uvážit a potom rozhodnout. Je to pro mě nyní prioritní úkol."

V kauze Synot Uherské Hradiště policie prověřila důkazy, které vedly k obviněním z trestných činů podplácení a návodu k podplácení u deseti osob. Jedná se o majitele společnosti Synot Ivo Valentu, bývalé funkcionáře Jaroslava Hastíka a Igora Štefanka a rozhodčí Václava Zejdu, Stanislava Hrušku, Jaroslava Hlaváče, Josefa Dvořáčka, Bohuslava Krátkého, Eduarda Cichého a Petra Řehoře.

Policie zamítla návrhy obviněných

Ještě předtím, než policie předala materiály s návrhem na obžalobu státnímu zástupci, měli obvinění příležitost se s jejich obsahem seznámit a vznést vlastní návrhy. "Ve spisech jsou podněty obviněných a jejich právních zástupců k zastavení trestního stíhání a na doplnění dalších důkazů. Ty však policie zamítla a záležitost mi předala," uvedl Pukovec.

Mezi hlavní důkazy, o které se závěry policie opírají, jsou podle informací Práva především záznamy odposlechů telefonických hovorů zúčastněných aktérů, které naznačují částky, které měly být nabízeny či přijímány, požadovaný způsob ovlivnění zápasů a mechanismus  doručení peněz do patřičných rukou. V jednom z případů se například hovoří o částce 200 tisíc slovenských korun.

Následovat může Viktoria Žižkov

V nejbližší době by mohla policie uzavřít také vyšetřování úplatkářské aféry kolem Viktorie Žižkov, jejímž hlavním aktérem je bývalý manažer tohoto pražského klubu Ivan Horník.

"Vyšetřování zatím stále probíhá, v současné době se vyhledávají další důkazy. Případ však bude uzavřen co nejrychleji, je to pro nás priorita," řekl v pátek Právu náměstek ředitele Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Milan Šiška.

Dohromady se vyšetřování rozsáhlé úplatkářské aféry týká jedenácti fotbalových klubů, telefonní odposlechy v současné době policie analyzuje v souvislosti se Spartou, Libercem, Jabloncem, Teplicemi, Mostem a HFK Olomouc. Do dnešního dne policisté kvůli úplatkářství stíhají šestnáct rozhodčích, šest klubových funcionářů a také tři delegáty Českomoravského fotbalového svazu.

Reklama