Hlavní obsah

Na jaře obral Spartu o titul, teď Bakoš varuje: Musíme mít větší pokoru než při prohře před rokem

Plzeň

Na jaře sejmul pražskou Spartu dvěma góly, čímž Pražany prakticky připravil o titul. Plzeňský útočník Marek Bakoš v šesti vzájemných zápasech vstřelil tři branky. Zásahy z posledního má ještě v živé paměti. „Šlo o jedno z mých lepších utkání v lize," hodnotí devětadvacetiletý útočník.

Foto: Laurent Dubrule, Reuters

Marek Bakoš (vlevo) se raduje z gólu proti Lokerenu v utkání play-off Evropské ligy. Vpravo David Limberský.

Článek

Během reprezentační pauzy jste v dresu Slovenska nastoupil k dvěma zápasům. Bylo těžké po vytížení v národním dresu dostatečně zregenerovat před duelem se Spartou?

Hned po úterním zápase s Lichtenštejnskem jsem spěchal z Bratislavy do Plzně, kde jsem byl asi ve tři ráno. Nechtěl jsem cestu odkládat, abych zbytečně neztratil trénink a čas na odpočinek přesunem během dne. Ale na dva zápasy v týdnu jsem zvyklý, takže jsem neměl větší problém. Už ve čtvrtek jsem se cítil v pohodě.

Přitížil regeneraci fakt, že jste v kvalifikaci hned na úvod ztratili v Litvě?

Rozhodně jsme z úvodních dvou zápasů chtěli šest bodů. Že jsme klopýtli hned při prvním duelu, je nepříjemné. Nicméně věřím, že manko z prvního duelu můžeme dohnat.

V minulém ligovém ročníku jste skončili těsně za Spartou, nyní jste v tabulce druzí a v případě výhry se bodově právě na Pražany dotáhnete. V jakém rozpoložení do utkání Plzeň vstupuje?

Pro nás je rozhodně lepší hrát s mužstvem jako Sparta, než s protivníkem ze spodku tabulky. Chceme vyhrát a Sparta určitě také, takže se lidé mohou těšit na útočný fotbal. Pro nestranného diváka půjde nepochybně o super představení.

Na jaře Plzeň vyhrála na Letné 3:1. Vstřelil jste dva góly. Jak na poslední vzájemný duel vzpomínáte?

Jako na úspěšný (směje se)... Šlo o velmi důležitý duel sezóny, po němž jsme se vrátili do boje o titul. Vybavuje se mi, že jsme utkání zvládli v klidu.

Šlo o váš nejlepší zápas v české lize během tří sezón s ohledem na význam utkání a vaši produktivitu?

Dařilo se mi, byl jsem velice spokojený. Šlo o jedno z mých lepších představení. Ale hrál jsem i další podařené duely.

Změnila se Sparta s letním příchodem trenéra Lavičky?

Nebylo by upřímné, abych soupeře hodnotil, protože jsem Spartu moc nesledoval. Vlastně jsem viděl jen její první zápas, kdy remizovali na Dukle. V novinách jsem však četl, že hrají lépe a odlišně proti minulé sezóně. Vím, že se Sparta opírá o Kweukeho. Nevím, jestli by bez něj dávali tolik gólů. Musíme ho ubránit, protože před rokem v Plzni zápas rozhodnul.

Nestraší vás právě rok starý zápas, v němž jste doma Spartě podlehli a nedokázali jí konkurovat?

Tehdy soupeři pomohlo, že vstřelil rychle gól ze standardní situace. Pak Pražané dobře bránili a byli velmi nebezpeční dopředu. Po půlhodině vedli o dva góly, oba vstřelil právě Kweuke. Rozhodně v sobotu nesmíme připustit stejný scénář, protože inkasovaným gólem v úvodu by se vše zvrtlo. Každopádně musíme jít do zápasu s větší pokorou než před rokem.

Takže jste tehdy při jediné prohře během minulých dvou sezón Spartu podcenili?

Sparta tehdy přijela velmi skromně, nás každý pasoval do role favorita. Neměli jsme dostatek pokory. Musíme si dát pozor, aby se něco podobného neopakovalo.

Reklama

Související témata: