Hlavní obsah

Zúbek prožívá zvláštní návrat do Brna

PRAHA

Loni v létě si takřka vymodlil odchod z Brna a myslel si, že se tam už nikdy nevrátí. Fotbalový záložník Marek Zúbek hodlal spojit svoji další budoucnost s ostravským Baníkem, nyní se ale vrací na jižní Moravu. Na Bazalech vládla po zisku mistrovského titulu obrovská euforie, jenže Zúbkovi tam angažmá nevyšlo.

Foto: ČTK/Radek Petrášek

Marek Zúbek (v červeném) - archivní foto

Článek

A tak přivítal, že minimálně jarní část I. ligy odehraje znovu za svůj mateřský klub, v němž prožil téměř celou dosavadní kariéru. "Je to hodně zvláštní návrat. Netušil jsem, že budu tak brzy v Brně zpátky. Kabina tu je stále stejná, ale kádr mužstva se dost změnil. Kolem mě je hodně nových tváří," povšiml si 29letý defenzívní středopolař.

Před šesti měsíci přicházel do Ostravy s velkými plány. Těšil se na boj o obhajobu titulu a lákalo ho zahrát si Ligu mistrů. Nic z toho se nenaplnilo, v závěru podzimu přišel dokonce i o místo v základní sestavě Baníku.

"Všechno se začalo hroutit už po prvním ligovém zápase, který jsme doma proti Teplicím nezvládli. Pak přišel debakl v předkole Ligy mistrů v Leverkusenu a sen o účasti v prestižní soutěži se rozplynul. Pro mě nesnáze vyvrcholily změnou trenéra. Jarabinskému jsem se na rozdíl od Komňackého do celku nehodil a přestal jsem skoro hrát," vylíčil Zúbek.

Na začátku zimní přípravy pak vycítil, že s ním v Baníku nepočítají. "Nedostával jsem už příležitost ani v přátelských utkáních." S vedením ostravského klubu si dojednal svolení k odchodu. "Preferoval jsem zahraničí. Něco se sice rýsovalo, ale nakonec z toho sešlo," přiznal.

Zúbka lákaly na hostování také Drnovice

Zúbka lákalo na hostování nejen Brno, ale také Drnovice. "Ostravští funkcionáři preferovali můj odchod do Drnovic. Když ale nebylo dlouho jisté, zda jim budou odblokovány přestupy, pustili mě do Brna." Zúbkovi osobně zavolal brněnský kouč Jiří Kotrba. "Z rozhovoru jsem vycítil, že o mě stojí. Věřím tudíž, že budu na jaře pravidelně nastupovat. Samozřejmě ale musím kouče o svých schopnostech přesvědčit."

Zaznamenal, že se ve fotbalovém Brně změnila atmosféra. "Všude kolem sebe slyším, že by tým měl mít mnohem vyšší ambice než v minulých letech. Chci se o to také ze všech sil zasloužit. Na jaře bychom se měli posunout v tabulce podstatně výš," je optimistou.

O vzdálenější budoucnosti nyní Zúbek raději nepřemýšlí. "Nevyšlo mi předtím angažmá v belgickém Lommelu, kde klub zakrátko zkrachoval, ani teď v Ostravě. I proto momentálně neplánuji, co se mnou bude v létě. Soustředím se výhradně na to, abych na jaře podával co nejlepší výkony v brněnském dresu."

Reklama

Související témata: