Hlavní obsah

Čeští hokejbalisté vypadli ve čtvrtfinále MS s Portugalskem

PITTSBURGH

Čeští hokejbalisté prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa v Pittsburghu s překvapením turnaje z Portugalska 4:5 po samostatných nájezdech a budou hrát jen o páté až osmé místo. Češi tak poprvé v historii nezískají na světovém šampionátu medaili. Z předešlých pěti turnajů mají na kontě jedno zlato, tři stříbra a jeden bronz.

Foto: www.hokejbal.cz

Ilustrační foto.

Článek

Zápas začal Monteirovým únikem po křídle, ale Poláček byl na místě. Český tým se okamžitě přesunul do útočné třetiny a ve třetí minutě po závaru před Medeirosovou brankou skóroval bekhendem Kejř. Za chvíli mohl zvýšit osamocený Hubač, ale Štěpánkův pas nevyužil. Portugalci podnikali rychlé protiútoky, ale žádný z nich se neujal.

V šesté minutě byl vyloučen do konce utkání Procházka za vražení na hrazení, ale sudí k němu přidal pouze dvouminutový trest. Když už se zdálo, že český celek oslabení přežije, probil se před Poláčka Ferreira a zavěsil. Do konce třetiny si sice čeští hokejbalisté vytvořili několik slibných šancí, ale stav se nezměnil.

Neúspěšné obléhání portugalské branky

Po přestávce se odvíjel stejný scénář jako v první části, ale po Fagundesově střele z voleje se radovali Portugalci. V sedmé minutě hrál český celek přesilovou hru a několik slibných šancí pochytal výborný Medeiros. Obléhání portugalské branky se odehrávalo i v následujících minutách, ale největší šanci měl na druhé straně obránce Andre Pacheco. Český celek se nakonec dočkal vyrovnání, když 22 vteřin před koncem prostřelil Štěpánek Medeirose.

Poslední část začali náporem čeští hokejbalisté, ale Bednář se nechal vyloučit a Duarte po krásné přesilovkové akci poslal Portugalce opět do vedení. Po vedoucí brance se Portugalci mohli soustředit na bránění a Medeiros držel naděje na postup. Ty ještě stouply po sporném Zemanově vyloučení a proměněné přesilové hře, kdy Monteiros prostřelil Poláčka.

Vyrovnání na poslední chvíli

Český tým se však neuvěřitelně zvedl. Necelé tři minuty před koncem odvolal trenér Miroslav Přerost gólmana z branky a Štěpánek snížil. Za další minutu vyloučil rozhodčí portugalského hráče a Pavlík 46 sekund před koncem vyrovnal. Euforii si čeští hokejbalisté přenesli i do prodloužení a v prvních pěti minutách nepustili soupeře ze třetiny. Druhou část měli zase lepší Portugalci a Poláček zachraňoval na brankové čáře.

Gól však nepadl a následovala samostatná střílení. Prvních deset střelců dalo dohromady čtyři branky a stav byl nerozhodný 2:2, když za český tým se trefil Kejř se Štěpánkem a za Portugalce Monteiro a Ponte. V dalším kole Poláček fantasticky lapačkou kryl Monteirův pokus a Kejř mohl posunout český celek do semifinále. Střelec z první série však svoji trefu nezopakoval. Ponte byl na druhé straně úspěšný, a když Štěpánek neuspěl, postoupili do dalšího kola Portugalci.

Dvakrát více střel českého týmu

"Těžko se hodnotí utkání, ve kterém máte dvakrát více střel než soupeř, ale přesto prohrajete. Po první třetině jsme měli vést 3:0 a bylo by rozhodnuto. Všechno bylo ale jinak a nájezdy jsou o štěstí," zhodnotil zápas kouč Přerost.

Portugalci, kteří na turnaji překvapili a dostali se do boje o medaile až z kategorie B, se v semifinále utkají s obhájci titulu z Kanady, kteří rozdrtili Velkou Británii 7:0. Slovensko se po jednoznačném vítězství nad Švýcarskem 9:0 utká s Itálií. Ta zdolala Indii 6:2.

Výsledek - čtvrtfinále:
Česko - Portugalsko 4:5 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 2:2 - 0:0), nájezdy 2:3
Branky a nahrávky: 3. Kejř (Novák, Bednář), 30. Štěpánek (Kvaizar, Juráček), 42. Štěpánek (Pavlík), 45. Pavlík (Štěpánek, Juráček) - 8. Ferreiro (Pereira, Mories), 19. Fegundes (Areujo, Goncelves), 33. Duarte (Monteiro, Pacheco), 42. Monteiro (Duarte, Cardoso), rozhodující samostatný nájezd Ponte. Vyloučení: 9:5, navíc Procházka (ČR) osobní trest. Využití: 1:3.
Sestava ČR: V. Poláček - M. Kadaně, Pejřimovský, Pavlík, Příhoda, Kvaizar, Hodovník, Rejthar, Chmel - Bednář, Novák, Kejř - Štěpánek, Juráček, Hubač - Zeman, Lendl, Procházka - L. Poláček, Belšan.
Další výsledky čtvrtfinále elitní kategorie:
Slovensko - Švýcarsko 9:0, Itálie - Indie 6:2, Kanada - Velká Británie 7:0.

Reklama