Hlavní obsah

V ruské hokejové lize bude třináct českých hráčů

MOSKVA

Ruská hokejová liga odstartuje ve středu jako první z velkých evropských soutěží. Ekonomicky silná superliga se rozšířila před novým ročníkem z šestnácti na osmnáct týmu, v nichž je i početné české zastoupení. Barvy ruských klubů bude hájit třináct českých hokejistů, přičemž hned trojice reprezentantů přešla za novým koučem Milošem Říhou do Voskresensku.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský

Jan Hejda načne v ruské lize další rok.

Článek

Říha s asistentem Janem Zachrlou budou pokračovateli české trenérské školy v Rusku. Předcházeli jim Vladimír Vůjtek v Jaroslavli a Kazani, Ivan Hlinka s asistentem Radimem Rulíkem v Omsku a Marek Sýkora v Magnitogorsku. Sýkora se vrátil letos do Plzně, Vůjtek také začal na lavičce Kazaně uplynulý ročník, ale po vyhazovu zamířil do Vítkovic.

Pod Říhou začne i Kovalčuk

V defenzivě Chimiku mají Říhovi ověnčenému letošním triumfem ve slovenské extralize se Slovanem Bratislava pomoci krajané. Z Čerepovce přišli gólman Dušan Salfický a bek Aleš Píša a z CSKA Moskva letošní mistr světa, obránce Jan Hejda. Ambiciózní klub, který se bude stěhovat v průběhu sezony do nové haly na kraji Moskvy, má minimálně na úvod ve svém kádru hvězdu v podobě Ilji Kovalčuka. Nejlepší střelec posledního ročníku NHL bude v Chimiku hrát, pokud se nedohodne na nové smlouvě s Atlantou.

Dvojnásobné zastoupení má český hokej v Novosibirsku, kde k Miloslavu Gureňovi přibyl další obránce Martin Čech, jenž přestoupil z Magnitogorsku. V rámci ruské soutěže změnili dres i další tři Češi - Jiří Marušák odešel z Novokuzněcku do Petrohradu, Kamil Piroš z Voskresensku do Nižněkamsku a Lukáš Zíb z Permu do týmu nováčka z Podolsku. Vedle Gureně zůstali ve stejných klubech gólman Vladimír Hudáček (Perm), Karel Rachůnek (Jaroslavl) a kanonýr Pavel Rosa v mistrovském Dynamu Moskva.

Rusko poprvé vyzkouší Kraft a Svoboda

Nováčky jsou v Rusku jen útočník Milan Kraft a gólman Adam Svoboda. Kraft, jenž nedostal odpovídající nabídku od Pittsburghu, se upsal Omsku, který se marně snažil zlákat k pokračování angažmá hvězdu uplynulého ročníku Jaromíra Jágra. Svobodu, jenž se vrátil z hostování v Norimberku do Pardubic, si vyhlédla až v uplynulých dnech Lada Togliatti. Finalista minulého ročníku hledal náhradu za Fina Jussiho Markkanena. Angažmá Petra Lešky v Petrohradu a Roberta Schnábela v Tvera skončila ještě před startem ligy.

Ruskou soutěž také poznamenal konec výluky v NHL a návrat hvězd do zámoří. V superlize se během pauzy v zámoří vedle řady ruských i několika kanadských hvězd objevili také Jágr, Patrik Eliáš či Petr Sýkora. Silné zázemí ruských klubů láká některé skvělé hokejisty i po startu NHL. Útočník Pavel Dacjuk, jenž táhl k titulu Dynamo, se například nemohl domluvit na smlouvě s Detroitem a upsal se Omsku.

Změna herního systému

Změnou prošel po rozšíření i herní systém soutěže. Do play off postoupí šestnáct z osmnácti účastníků. Boje o titul nebudou začínat čtvrtfinálovými boji, ale osmifinálovými sériemi. I nadále se bude hrát jen na tři vítězství. V případných rozhodujících pátých zápasech vyřazovací části nebudou následovat po prodloužení samostatné nájezdy, ale bude se hrát až do rozhodnutí. Ruská nejvyšší soutěž zrušila duel o třetí místo, který se dosud hrál na dva zápasy. Bronz získá ten z poražených semifinalistů, který v základní části skončil na lepší pozici.

Přehled českých zástupců v ruské lize:
Omsk:Milan Kraft (útočník)
Petrohrad:Jiří Marušák (obránce)
Voskresensk:Dušan Salfický (brankář), Jan Hejda (obránce), Aleš Píša (obránce), Miloš Říha (trenér), Jan Zachrla (asistent trenéra)
Togliatti:Adam Svoboda (brankář)
Jaroslavl:Karel Rachůnek (obránce)
Perm:Vladimír Hudáček (brankář)
Nižněkamsk:Kamil Piroš (útočník)
Novosibirsk:Martin Čech (obránce), Miloslav Gureň (obránce)
Podolsk:Lukáš Zíb (obránce)
Dynamo Moskva:Pavel Rosa (útočník)

Reklama

Související témata: